Somnolenta la volan
Somnolenta la volan reprezinta o combinatie periculoasa, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenta alcoolului. La fel ca alcoolul, somnolenta incetineste timpul de reactie, scade gradul de constientizare a mediului inconjurator, provoaca deficiente in judecata si creste riscul de a fi implicat intr-un accident auto. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa se determine cu certitudine daca un accident a fost provocat de oboseala soferului, din cauza faptului ca nu exista teste obiective sau dovezi care sa ateste cat de obosit a fost soferul vinovat.
Cauzele care provoaca somnolenta sau oboseala includ:
- Somn insuficient
- Somn intrerupt sau fragmentat
- Oboseala acumulata in timp/ ore de somn nerecuperate acumulate in timp
- Factori circadieni asociati cu programul de munca/ programul de condus
- Tulburari ale somnului netratate sau nedescoperite
- Folosirea de medicamente sedative
- Consumul de alcool atunci cand o persoana este deja obosita
Somnolenta / oboseala cauzeaza urmatoarele probleme:
- Deficiente ale timpului de reactie, deficiente de vedere, deficiente in judecata
- Probleme in procesarea informatiilor si in memoria pe termen scurt
- Scaderea performantei, a vigilentei si a motivatiei
- Comportament mai irascibil si mai agresiv
(Sursa: Drowsydriving.org )
Ce stim despre oboseala la volan?
Exista mai multe faze ale oboselii la volan – de la oboseala usoara pana la oboseala majora, atipire si, apoi, adormire.
Cele mai multe accidente cauzate de oboseala au loc intre orele 2:00 – 6:00 dimineata, respectiv orele 14:00 – 16:00 dupa-amiaza, cand soferii sunt mai somnorosi (Horne, J. and Reyner L., Sleep related vehicle accidents, 1995, brake.org.uk)
Exista o probabilitate de 20 de ori mai mare ca un sofer sa adoarma la volan la ora 6 dimineata, comparativ cu ora 10. (PACTS, Staying awake, staying alive: the problem of fatigue in the transport sector, 2014, brake.org.uk)
Circa 40% din accidentele care au loc pe fondul oboselii la volan sunt provocate de soferii vehiculelor comerciale (Flatley, D. & Rayner, L. et al, Sleep-Related Crashes on Sections of Different Road Types in the UK (1995–2001), 2004, brake.org.uk)
Autostrazile sunt drumurile unde au loc cele mai multe accidente provocate de oboseala la volan, din cauza monotoniei peisajului si a lipsei de stimuli pentru sofer. (Road Safety Research Report No. 52 Sleep-Related Crashes on Sections of Different Road Types in the UK (1995–2001), Sleep research centre, Loughborough, 2004, brake.org.uk)
Accidentele provocate de soferii care adorm la volan se produc, de obicei, la viteze foarte mari, deoarece nu exista nicio intentie de franare, astfel ca riscul de ranire sau de deces este extrem de mare. (PACTS, Staying awake, staying alive: the problem of fatigue in the transport sector, 2014, brake.org.uk)
Un „microsomn” are loc atunci cand cineva atipeste intre 2 si 30 de secunde, fara sa isi dea seama sau sa isi aduca aminte de acest lucru. (PACTS, Staying awake, staying alive: the problem of fatigue in the transport sector, 2014 – brake.org.uk)
Un studiu realizat pe soferi profesionisti (soferi de camion, de autobuz, de masini de transport) a indicat faptul ca sunt necesare intre 9 – 10 ore de sofat pentru ca riscul de a avea un accident din cauza oboselii sa inceapa sa creasca – dupa aceasta perioada, riscul se dubleaza. Cu toate acestea, durata calatoriei poate conta mai putin comparativ cu alti factori, precum momentul zilei sau un program neregulat de condus. (Studiu citat de Comisia Europeana – ec.europa.eu)
Sa conduci dupa un somn de mai putin de cinci ore este la fel de periculos ca a conduce sub influenta alcoolului, indica studiile. Astfel, soferii care pierd intre una si doua ore din somnul de sapte ore recomandat isi dubleaza riscul de a avea un accident. Soferii care pierd intre doua si trei ore din somnul recomandat isi cresc de patru ori riscul de a avea un accident. (AAA Foundation for Traffic Safety)
Privarea de somn are, asupra soferilor, efecte similare cu cele ale consumului de alcool. Sa conduci dupa ce ai fost treaz 18 ore la rand este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05% (pentru referinta, la o alcoolemie de 0,08% esti considerat beat). Daca ai fost treaz timp de 24 de ore si conduci, e ca si cand ai avea o alcoolemie de 0,10%. (National Sleep Foundation – sleepfoundation.org) De asemenea, sa dormi doar cate 4-5 ore pe noapte timp de o saptamana iti va afecta abilitatile de sofat in mod similar cu o concentratie de alcool de 0,05% – 0,10%, conform studiilor. (Interdynamics.com)
De notat: daca te trezesti la ora 6 dimineata si ramai treaz toata ziua, vei atinge cele 18 ore de stat complet treaz la ora 11 p.m. Dupa acest punct nu este recomandat sa te mai urci la volan.
Efectele oboselii la volan sunt inrautatite atunci cand: 1) ramai treaz in momentele in care ritmul circadian iti ‚indica’ faptul ca ar trebui sa dormi; 2) esti obosit si consumi alcool. (Interdynamics.com)
Accidentele rutiere provocate de oboseala au o probabilitate de doua ori mai mare sa fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente. NU poti pune frana daca esti adormit. (NSW, testyourtiredself.com.au)
Soferii obositi au o probabilitate de 6 ori mai mare sa fie implicati intr-un accident rutier decat oricare alti soferi. (NSW, testyourtiredself.com.au)
1 din 10 accidente rutiere ar putea fi cauzate de oboseala la volan, a aratat un studiu realizat de AAA – Foundation for Traffic Safety. In cadrul acestuia, 3.500 de soferi din Statele Unite ale Americii au fost monitorizati timp de 6 luni prin intermediul unor camere montate la bord si al altor echipamente. In total, acestia au fost implicati in 700 de accidente rutiere, iar starea de somnolenta/ oboseala a fost identificata drept cauza a acestora in 9,5% din cazuri. (AAA – Foundation for Traffic Safety, cnbc.com)
Se estimeaza ca 1.500 de persoane mor anual in Statele Unite ale Americii in accidente provocate de oboseala la volan (4% din totalul victimelor), iar alte 71.000 de persoane sunt ranite. In total, conform datelor U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), peste 100.000 de accidente rutiere sunt provocate de oboseala la volan in fiecare an (circa 1,5% din totalul accidentelor rutiere din SUA). (NHTSA, arrivealive.mobi)
In functie de tara si de regiune, datele statistice indica faptul ca oboseala si somnolenta la volan pot cauza intre 10% si 30% din totalul accidentelor rutiere. De exemplu, pe autostrazile din Marea Britanie se estimeaza ca acest risc cauzeaza peste 30% din accidentele rutiere, iar pe autostrada New York State, 40% din accidentele cu victime sunt cauzate de oboseala/ somnolenta la volan. (arrivealive.mobi)
Anual, oboseala la volan provoaca 1,2 milioane de accidente rutiere la nivel global, in urma carora peste 8.000 de persoane mor si alte 500.000 sunt ranite, conform unei estimari realizate de 2009 Massachusetts Special Commission on Drowsy Driving. (safer-america.com)
Daca conduci atunci cand esti obosit/ somnoros, riscul unui accident de masina sau al unui accident evitat in ultima secunda creste de 4 pana la 6 ori. (Studiu NHTSA)
Unul din cinci accidente cu morti de pe drumurile americane implica un sofer somnoros, conform unui raport publicat de AAA Foundation for Traffic Safety, citat in 2015.
Somnolenta este similara cu alcoolul prin modul in care reduce starea de alerta si de atentie, intarzie timpii de reactie si provoaca dificultati in luarea deciziilor, conform reprezentantilor American Academy of Sleep Medicine. (Sursa: sleepeducation.org)
Cum iti afecteaza oboseala abilitatile de condus?
Oboseala genereaza unul dintre cele mai mari pericole din timpul condusului: sa adormi la volan. Dincolo de acest lucru, insa, sa fii obosit iti afecteaza direct abilitatile de sofer, deoarece:
- Iti reduce capacitatea de a fi atent
- Iti incetineste timpul de reactie
- Iti afecteaza abilitatea de a lua decizii
Sursa: Jackson ML, Croft RJ, Kennedy GA, Owens K, Howard ME. Cognitive components of simulated driving performance: sleep loss effects and predictors, cdc.gov
Ce soferi sunt mai predispusi riscului?
Soferii mai predispusi riscului de a provoca un accident din cauza oboselii sunt:
– conducatorii auto profesionisti, care lucreaza in domeniul transporturilor (deoarece petrec mai mult timp la volan), comparativ cu alti soferi;
– barbatii, comparativ cu femeile;
– soferii sub 30 de ani comparativ cu cei peste aceasta varsta (de asemenea, soferii sub 30 de ani sunt mai predispusi riscului de a face un accident dimineata devreme, dupa ce au dormit foarte putin sau nu au dormit deloc in noaptea precedenta).
(Surse: Flatley, D. & Rayner, L. et al, Sleep-Related Crashes on Sections of Different Road Types in the UK (1995–2001), 2004 / Driver sleepiness—Comparisons between young and older men during a monotonous afternoon simulated drive, Biological Psychology, 2012 / Misperceptions about Unforewarned “Sleep Attacks” When Driving, British Medical Journal, 2011 – brake.org.uk)
Factori care contribuie la oboseala soferilor
Exista mai multi factori care contribuie la oboseala soferilor si cresc riscul de a fi implicat intr-un accident produs pe fondul oboselii:
Lipsa de somn sau somn intrerupt: Cauzata de program agitat sau stres, afectiuni ale somnului (insomnie, apneea in somn, narcolepsie);
Momentul zilei: Dimineata devreme (intre 2 am si 6 am), respectiv prima parte a dupa-amiezii (intre 2 pm si 4 pm) sunt momentele in care soferii sunt mai predispusi sa adoarma in timp ce conduc. (Horne, J. and Reyner L., Sleep related vehicle accidents, 1995, brake.org.uk)
Stres: Oboseala si dificultatile de concentrare sunt simptome tipice ale stresului. (NHS Choices, Struggling with stress?, 2014, brake.org.uk)
Obiceiuri de somn neregulat: Lucrul in schimburi sau trecerea de la schimburi de zi, la schimburi de noapte fara o perioada de ajustare la noul program de lucru creste riscul de a avea un accident. De altfel, persoanele care lucreaza in schimburi au un risc mai mare de a fi implicate in accidente rutiere cauzate de oboseala. (RSSB, Driving for work: managing fatigue risks, 2013, brake.org.uk)
Condusul pe o perioada mai lunga: Cercetarile indica faptul ca, dupa doua ore de condus continuu, abilitatile de sofat se deterioreaza, soferii devenind mai lenti in ceea ce priveste timpii de reactie la pericole si avand probleme de concentrare. Cu cat conduci mai mult, cu atat ai nevoie de mai mult timp pentru a-ti recapata performantele de sofat. Prin urmare, se recomanda o pauza la fiecare doua ore. (The impact of continuous driving time and rest time on commercial drivers’ driving performance and recovery, Harbin Institute of Technology, 2014, brake.org.uk)
Autovehiculul: Autovehiculele moderne sunt, in general, silentioase si confortabile, ceea ce ii relaxeaza pe soferi. Acest lucru poate ‚amorti’ soferii, in special combinate cu elemente precum sistemele de cruise-control. (VINCI Autoroutes Foundation, Cruise control may cause drivers to be less attentive and more susceptible to fatigue, 2013, brake.org.uk)
Medicamente: Anumite medicamente pot cauza somnolenta si o reducere a starii de alerta. Citeste cu atentie prospectul inainte de a lua orice medicament, fiind atent mai ales la sectiunea „Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor”.
Dupa ce semne recunosti oboseala?
Cei mai multi oameni recunosc simptomele oboselii, dar subestimeaza pericolele continuarii condusului in astfel de conditii. Semnele care indica faptul ca esti prea obosit ca sa conduci includ:
- Dificultati in concentrare
- Cascat in mod continuu
- „Ochi ingreunati” sau dificultati in a tine ochii deschisi
- Relaxarea musculaturii gatului, care determina ‚picoteala’
- Timpi de reactie crescuti
- Semne vizibile in ceea ce priveste performanta in timpul condusului: de exemplu, virajele excesive, faptul ca nu poti mentine banda
- Faptul ca nu iti amintesti ultimii kilometri parcursi
- Ratarea unei iesiri de pe autostrada, faptul ca nu ai vazut un anumit semn de circulatie
- „Visatul” cu ochii deschisi, ganduri aleatorii, halucinatii
(Surse: AAA Foundation for Traffic Safety, brake.org.uk, huffpost.com)
Cum se recunoaste un accident rutier cauzat de oboseala/ adormire la volan?
In Marea Britaine, accidentele rutiere provocate din cauza oboselii la volan sunt identificate dupa urmatoarele criterii:
- Vehiculul a iesit de pe drum si/sau a intrat in coliziune cu alt vehicul sau cu un obiect
- Sunt absente urmele de franare de pe sosea sau nu a fost identificata o tentativa de franare
- Se considera ca soferul a putut vedea obiectul sau a putut identifica momentul iesirii de pe drum inainte de accident
- Sunt eliminate alte cauze: defecte mecanice, viteza, consumul de alcool la volan, vremea rea
- Martorii pot raporta inabilitatea soferului de a-si mentine banda inainte de accident
In mod similar, in Statele Unite, un accident provocat de oboseala este caracterizat dupa criteriile urmatoare:
- Accidentul are loc noaptea tarziu/ dimineata devreme sau in mijlocul dupa-amiezii
- Este vorba de un accident grav
- Un singur autovehicul a parasit drumul
- Accidentul are loc la viteza mare
- Soferul nu incearca sa evite coliziunea
- Soferul este singur in vehicul
Sursa: Comisia Europeana – ec.europa.eu
In concluzie?
Fii treaz la volan avand grija ca in fiecare zi sa dormi suficient, sa refuzi sa conduci atunci cand nu ai dormit suficient, sa recunosti semnele oboselii si sa tragi pe dreapta intr-un loc sigur atunci cand esti somnoros.