Medicamente nerecomandate

Medicamente nerecomandate

Atunci cand iei un medicament, trebuie sa citesti cu atentie prospectul acestuia: exista medicamente care pot pune probleme atunci cand esti la volan, prin efectele adverse care iti pot afecta abilitatea de a conduce si te pot pune in pericol atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic. Acestea includ, printre altele, medicamente din clase precum:

  • Sedativele: medicamente recomandate in tratamentul tulburarilor de somn si respectiv al starii de agitatie psihomotorie.
  • Antialergicele (antihistaminicele): unele dintre aceste medicamente pot cauza somnolenta, dar si incetosarea vederii (din cauza uscarii canalelor lacrimale).
  • Antidepresivele: unele dintre aceste medicamente pot cauza somnolenta si incetinirea reactiilor, in timp ce altele pot provoca insomnii, ceea ce te va face sa te simti obosit a doua zi. De asemenea, efectul de somnolenta este amplificat daca acestea sunt combinate cu alcool.
  • Antialgice: Ingrediente precum morfina si codeina, continute de unele dintre aceste medicamente, cauzeaza somnolenta, ameteala, euforie si dezorientare. De asemenea, exista si medicamente antialgice care nu iti provoaca ameteala si somnolenta, dar care, prin reducerea durerii, te pot face sa te relaxezi, scazandu-ti coordonarea si incetinindu-ti reactiile.
  • Antitusive (cu codeina).
  • Antihipertensive – medicamentele care scad tensiunea pot cauza apatie si o scadere a energiei in primele saptamani de utilizare.
  • Medicamentele antianxietate si medicamente care relaxeaza muschii – acestea pot avea un efect calmant care provoaca incetiniri ale reactiilor si probleme in luarea deciziilor.

Exemple de medicamente nerecomandate: Difenhidramina, Clorfeniramina (urticarie acuta, intepaturi de insect, mancarimi, rinita alergica), Fenobarbital (extraveral), Diazepam.

De asemenea, este recomandat sa nu faci exces de stimulente energetice atunci cand esti la volan, precum cafeaua sau energizantele (5-6 casti de cafea/ o cantitate mare de energizant te pot face mai impulsiv si te pot determina nu mai fii atent/ sa nu te mai poti concentra pe diverse mici detalii).

ATENTIE! Aceasta nu este o lista exhaustiva a mediamentelor care nu trebuie consumate/ nu sunt recomandate atunci cand esti la volan. Citeste cu atentie prospectul fiecarui medicament inainte de utilizare! Fii atent la efectele adverse pe care le pot avea medicamentele consumate.

Surse: dui.findlaw.com, drugs.com, www.gov.uk

Share this post