Sondaj: 64% dintre soferi s-au urcat cel putin o data la volan dupa ce nu au dormit o noapte intreaga, 1 sofer din 4 a atipit la volan

Sondaj: 64% dintre soferi s-au urcat cel putin o data la volan dupa ce nu au dormit o noapte intreaga, 1 sofer din 4 a atipit la volan

Efectele oboselii la volan sunt similare cu ale conducerii sub influenta alcoolului. Studiile indica faptul ca sa conduci dupa un somn de mai putin de 5 ore este la fel de periculos ca a conduce sub influenta alcoolului: soferii care pierd intre 1 si 2 ore din somnul de 7 ore recomandat isi dubleaza riscul de a avea un accident, arata un studiu realizat de AAA Foundation for Traffic Safety. Mai mult, sa conduci dupa ce ai fost treaz 24 de ore este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,10%, conform datelor publicate de National Sleep Foundation.

Cu toate acestea, sondajul realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, la care au participat 16.235 de respondenti, dintre care 15.121 de conducatori auto, indica faptul ca soferii romani, desi constienti de acest pericol, nu respecta intotdeauna normele de siguranta pentru a evita condusul intr-o stare de oboseala.

Astfel, intrebati daca se urca la volan dupa ce au dormit mai putin de 5 ore pe noapte, aproape 20% (1 din 5 soferi) au declarat ca fac acest lucru aproape in fiecare zi, iar alti 39%, de cateva ori pe luna.

De asemenea, doar 36% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu au condus niciodata fara sa doarma o noapte intreaga. 34% au facut acest lucru o data sau de doua ori de cand sunt soferi, insa 20% au declarat ca au condus dupa ce nu au dormit o noapte intreaga de cateva ori in ultimul an, iar 5% fac acest lucru in fiecare saptamana.

In ceea ce priveste cel mai lung drum „dintr-o bucata” (fara sa se opreasca sa innopteze undeva) realizat de soferii participanti la sondaj, situatia este impartita: 29% au mers intre 3 si 7 ore, 19%, intre 1 si 3 ore, ati 19% intre 8 si 10 ore, iar 18%, intre 10 si 18 ore. Pentru 7% dintre participantii la sondaj, cel mai lung drum parcurs dintr-o bucata a depasit 24 de ore.

4 din 10 conducatori auto au experimentat cel putin o data, in timpul unei calatorii cu masina, senzatia de a nu-si mai aduce aminte ultima bucata de drum parcursa: 27% dintre respondenti au patit acest lucru o data sau de doua ori de cand sunt soferi, iar 10%, de cateva ori in ultimul an.

Senzatia de a nu-ti mai aduce aminte de ultimele cateva minute poate fi un semn al unui microsomn – o atipire intre 2 si 30 de secunde (unele studii indica o medie de 5-10 secunde), fara ca cel in cauza sa isi dea seama sau sa fie constient de acest lucru – si unul din semnele care iti indica ca esti prea obosit ca sa ramai la volan. De altfel, 1 din 4 soferi (24%) a declarat ca isi aminteste sa fi atipit in timp ce conducea, conform rezultatelor sondajului.

In ceea ce priveste perceptia oboselii la volan, 66% dintre participantii la sondaj au declarat ca se simt rar obositi atunci cand conduc, insa 13% se confrunta des cu aceasta stare.

Cum abordeaza soferii romani pauzele din timpul condusului?

Conform recomandarilor de siguranta rutiera, este indicat ca toti soferii sa ia o pauza de 15 minute la fiecare doua ore de condus. Cu toate acestea, 76,5% dintre particiantii la sondaj au declarat ca nu au un plan anume pentru pauzele din timpul unui drum lung cu masina, acestea avand loc in functie de nevoile lor sau ale pasagerilor.

Intrebati cat de des iau pauze in timpul unui drum mai lung de doua ore, 47% au declarat ca fac acest lucru o data la 3-4 ore, 32%, o data la doua ore, 14%, la mai mult de 5 ore, iar 6%, o data pe ora.

Perceptia riscului: Sa conduci obosit, mai putin periculos ca a conduce sub influenta alcoolului?

In cadrul sondajului desfasurat cu prilejul campaniei FII TREAZ LA VOLAN!, a fost evaluata si perceptia respondentilor asupra a 3 riscuri care pun in pericol participantii la trafic: oboseala, condusul sub influenta alcoolului si condusul in timpul unei conversatii telefonice.

Aproape 62% dintre soferi considera ca sa conduci obosit este „foarte periculos”. Prin comparatie, 92% considera ca este „foarte periculos” sa conduci sub influenta alcoolului, iar doar 38% sunt de parere ca este „foarte periculos” sa conduci in timp ce vorbesti la telefon.

De asemenea, aproape 34% dintre conducatorii auto considera ca este „destul de periculos” sa conduci obosit. 46% sunt de acord ca este „destul de periculos” sa conduci in timp ce vorbesti la telefon.

De remarcat este faptul ca 14% dintre respondenti au declarat ca este „putin periculos” sa conduci in timp ce vorbesti la telefon.

 

 

 

Esantion

In cadrul sondajului desfasurat online in perioada 10 iulie – 10 septembrie 2019 au participat 16.235 de respondenti, dintre care 15.121 de soferi (93%). Dintre conducatorii auto, 96% conduc in mod constant: 80% au declarat ca se urca zilnic la volan, iar alti 16%, de cateva ori pe saptamana. De asemenea, 13% dintre soferi conduc zilnic in afara localitatii, alti 28% – de cateva ori pe saptamana, alti 30% – de cateva ori pe luna, iar 24% – de cateva ori pe an.

In total, 85% dintre participantii la sondaj sunt barbati, iar in ceea ce priveste categoriile de varsta, aproape jumatate au intre 18 – 25 de ani, 20%, intre 26 si 34 de ani si 23%, intre 35 – 55 de ani.

Despre campania FII TREAZ LA VOLAN!

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!”, ajuns in acest an, la a IV-a editie, este initiat de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

De asemenea, editia din 2019 este realizata cu sprijinul EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, ASIROM VIG, CITY Insurance, UNIQA Asigurari, RENOMIA SRBA Insurance Broker, AVUS, DAW Management, INTER Broker, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, MARSH Romania, SAFETY Broker, AON Romania, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, MAXYGO Broker, MIB – MILLENIUM Insurance Broker, INTARO, RECREX, EUROTAX, ASISOFT, DAS – Dellen Ausbeulservice GmbH, Daune Expert si GrECo Romania.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Partenerilor UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, PRBAR – Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare, OTTO Broker, motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting si 5togo. Partenerul Stiintific al campaniei este Clinica SOMNOLOG.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro, AutoNapoca.ro, Cars.ro, AutoExpert si Flote Auto.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro si Facebook.com/treazlavolan.

Share this post