Top 3 greseli pe care le faci in trafic – in loc sa „imparti drumul” si sa ajungi cu bine la destinatie
Voi mentiona de la inceput ca acesta este un top subiectiv, bazat pe experienta mea 18 ani ca sofer, vreo 3 ca motociclista si…o viata de pieton. M-am gandit mult de cand am inceput a VII-a editie a campaniei FII TREAZ LA VOLAN la „Ce inseamna cu adevarat acest imparte drumul?”. Observ traficul zi de zi in cautare de situatii care sa ilustreze semnificatia acestei sintagme. Asa mi-am dat seama ca sunt cateva greseli pe care le facem majoritatea, care contravin principiului de a imparti drumul si care de cele mai multe ori…ne costa.

- Alegem „victime” fara sa stim ca rolurile se pot inversa rapid.
Sa va explic. Ganditi-va de cate ori nu ati fost in situatia in care veneati de pe un drum fara prioritate si incercati sa intrati cat mai repede pe un drum cu prioritate si trafic intens. Daca am respecta cu totii principiul impartirii drumului, ar trebui ca cineva sa va lase relativ repede sa intrati in fata lui/ei. Ar putea functiona foarte bine „regula fermoarului” prin care fiecare masina de pe drumul cu prioritate lasa sa intre in coloana cate o masina de pe drumul care are „Cedeaza trecerea” sau „Stop”.
Ce se intampla de fapt? Daca nu intelegi de ce este important sa faci loc tuturor in trafic, totul se transforma intr-o jungla. Cei de pe drumul cu prioritate se tin indarjiti de locul lor in coada, iar cei de pe strada fara prioritate incep, ca niste feline agile, sa isi vaneze victima = acel sofer in fata caruia se vor baga fortat, fortandu-l sa franeze si generand o situatie de risc in trafic.
Acum va spun din experienta proprie ca, cel mai adesea, „victima” va fi o masina de dimensiuni cat mai mici, preferabil rosie, condusa adesea de o femeie. Da, chiar si femeile fac asta. Se presupune ca ai sanse mult mai mari de reusita sa te strecori in fata unei astfel de masini decat in fata unui SUV negru condus de un barbat incrancenat.
Erorile acestei judecati sunt de doua tipuri:
- Daca soferul pe care l-ai ales ca „victima” este, asa cum presupui tu, mai neindemanatic, este de la sine inteles ca, daca se va speria, exista sanse sa nu te lase sa intri in fata lui in siguranta, ci chiar din potriva, are mari sanse sa provoace un accident
- Sunt in egala masura sanse ca acel sofer pe care tu il judeci ca fiind mai usor de impresionat in trafic sa fie unul cu mai multa experienta ca tine, poate intr-o zi proasta in care se grabeste, satul/satula de cei ca tine care au fortat deja de nenumarate ori intrarea in fata lui/ei. Ghiceste care poate fi urmarea. Si ghici ce? Esti vinovat 100%, pentru ca nu alegerea unei „victime” este solutia, ci asteptarea momentului potrivit in care poti intra in siguranta pe drumul cu prioritate.
- Nu intelegem ca fiecare participant la trafic are dreptul la locul lui pe banda, indiferent de dimensiunea sa
Aici ma refer la motociclisti in principal, dar cred ca adesea este si situatia biciclistilor si a celor cu trotinete.
Una din principalele lectii pe care le inveti ca motociclist, cand iesi in trafic, este sa te pozitionezi pe banda in asa fel incat sa nu „inviti” masinile sa mearga in paralel cu tine.
Faptul ca motocicleta este mai ingusta decat o masina nu inseamna ca masinile pot merge in paralel cu ea, chiar daca poate pe un segment de drum motociclistul a mers mai mult pe partea dreapta a acestuia.
Daca vrea sa faca stanga si tu, sofer, esti langa el?
Daca se dezechilibreaza si are nevoie de spatiu sa se redreseze?
Daca are un obstacol pe trasa lui si are nevoie sa il ocoleasca?
Respecta locul pentru fiecare participant la trafic. Nu mai cauta mereu ocazii sa te strecori! Desigur, sfatul se aplica si invers. Faptul ca ai dimensiuni reduse cu motocicleta/bicicleta/trotineta nu inseamna ca poti filtra traficul oricand si oricum. Nu trebuie sa incomodezi pe nimeni. - Credem ca daca suntem pe trecerea de pietoni ne scuteste de orice alte obligatii
Stiti pietonii aceia care se bat cu pumnul in piept ca ei traverseaza doar pe trecere si acuza orice sofer/motociclist/biciclist care nu le acorda instant dreptul lor sa treaca?
Multi dintre ei sunt aceiasi pietoni care se arunca pe trecere cu castile in urechi sau, mai rau, cu ochii in telefon, fara sa tina cont de nimic. Cu dreptatea in piept (ca doar ei sunt pe trecere) se pun in situatii riscante fara sa se gandeasca vreo clipa ca:
- Soferul i-ar lasa sa treaca, dar este lumina slaba/bate soarele din fata/ e noapte si ei sunt imbracati in negru complet si se angajeaza in traversare atat de repede, incat franarea devine una de urgenta
- Motociclistul vrea sa opreasca in siguranta, dar exista posibilitatea ca pe jos sa fie nisip sau pete de ulei sau sa ploua si toate acestea fac franarea mai dificila
Ca pieton, nu trebuie sa ai experienta completa a unui sofer sau motociclist ca sa iti dai seama la ce riscuri esti expus. Trebuie doar sa te gandesti ca nu vrea nimeni sa dea peste tine pe trecerea de pietoni. In principiu, orice sofer/motociclist vrea sa iti acorde prioritatea pe care o ai legal, dar, uneori, factorii externi intervin si fac totul mai dificil.
Concluzia este simpla. A „imparti drumul” este un concept care depaseste reglementarile legislative. Presupune sa fii intelegator si sa te pui si in locul celuilalt sa ii intelegi provocarile si limitarile. Daca am fi mai toleranti unii cu altii in trafic, am evita multe situatii neplacute.