ASIGURARI

Asigurarea RCA este obligatorie prin lege!

RCA este o asigurare prin care cei prejudiciati primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau pentru decesul ori vatamarile corporale suferite in urma unui accident auto care a fost produs din vina conducatorului asigurat. Cu alte cuvinte, daca esti gasit vinovat pentru producerea unui accident auto, RCA-ul tau va plati pentru vatamarile corporale sau decesul celui pe care l-ai accidentat, pentru orice tip de pagube materiale pe care le-ai provocat (ex: ai avariat un gard, un stalp, un vehicul), pentru pagubele rezultate din lipsa de folosinta a celuilalt vehicul avariat sau cheltuielile de judecata platite de cel nevinovat (numai in cazul unui proces).

Cat te costa o polita RCA?

Pretul unei polite RCA difera in functie de compania de asigurari, care utilizeaza anumite criterii pentru a stabili tarifele. Limitele de despagubire pe eveniment sunt de 1.220.000 euro (pagubele materiale) si 6.070.000 euro (vatamari corporale si deces).

Daca nu ai RCA, vei fi penalizat cu amenda intre 1.000 si 2.000 lei, retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare. In plus, daca vei fi gasit vinovat de producerea unui accident, vei plati toate despagubirile din buzunarul tau!

Asigurarea facultativa CASCO

De ce am nevoie si de o polita facultativa CASCO? Am deja o asigurare RCA. Este foarte simplu: polita RCA acopera numai daunele pe care le provoci altora din vina ta. In schimb, o asigurare CASCO iti protejeaza masina, putand sa acopere:

  • avarii produse de accidente in trafic, incendiu, explozie, fenomene naturale – inundatii, trasnete, caderi accidentale de corpuri pe masina
  • furturi (furtul masinii sau numai al unor parti componente)
  • daune rezultate in urma unei tentative de furt
  • alte riscuri

 Cat te costa o polita CASCO?

Pretul pentru o asigurare CASCO se calculeaza ca procent din suma asigurata sau ca suma fixa. Astfel sunt luati in calcul: locul de inmatriculare, numarul de km. parcursi anual, modul de utilizare a masinii, profilul soferului, numarul de utilizatori ai vehiculului, vechimea masinii sau istoricul de daune.

Polita CASCO nu este un produs standard! Riscurile acoperite si excluderile difera de la un asigurator la altul. Cere informatii detaliate, astfel incat sa fii sigur ca asigurarea ta ofera acoperirea de care ai nevoie!

ATENTIE!

Regres in cazul asigurarii RCA

Polita RCA nu ii fereste mereu de responsabilitate pe soferii vinovati. Astfel, chiar daca asiguratorul ii va compensa mai intai pe cei pagubiti, conform legii, acesta are dreptul sa isi recupereze banii, in anumite situatii.

Astfel, asiguratorul RCA poate face regres impotriva propriului asigurat in cazurile prevazute de Art. 58 din Legea 136/1995: printre acestea se numara si conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (0,80 g/l alcool pur in sange).

Mai exact, actul normativ in cauza stipuleaza ca asiguratorul RCA poate recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:

  • accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timp ce autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
  • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.

Pe langa cele mentionate anterior, printre infractiunile care pot constitui un motiv de regres se mai numara circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si participarea la intreceri neautorizate.

Cu alte cuvinte, daca produci un accident atunci cand esti sub influenta bauturilor alcoolice, dupa ce va efectua plata daunelor catre victime, asiguratorul tau RCA se poate intoarce impotriva ta pentru a recupera acesti bani.

Excluderi la polita CASCO

Excluderile reprezinta acele riscuri care nu sunt acoperite de catre asigurator. Acestea sunt stipulate in contractul de asigurare, pe care iti recomandam sa il citesti intotdeauna cu atentie, si difera de la un produs la altul.

In cazul asigurarilor CASCO, sunt excluderi in general pagubele produse din culpa in timpul conducerii autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, a produselor ori substantelor stupefiante.

Alte exemple de riscuri care, in general, nu sunt cuprinse in asigurarea CASCO si in cazul carora nu se acorda despagubiri includ si:

  • pagubele produse pieselor de rezerva sau oricaror altor bunuri existente in autovehicul, daca nu au fost mentionate in polita de asigurare;
  • pagubele produse in timpul participarii acestora la competitii;
  • cheltuielile efectuate pentru remedierea unor reparatii nereusite;
  • partea din paguba care s-a marit ca urmare a neluarii masurilor pentru limitarea acesteia;
  • situatia in care autovehiculul nu avea certificat de inmatriculare valabil sau o autorizatie de circulatie valabila;
  • pagubele produse cu intentie;
  • pagubele produse autovehiculului ca urmare a unui razboi, tulburari civile, terorism, confiscare, sechestru, explozie atomica sau contaminare de orice tip;
  • pagubele produse prin uzura;
  • pagubele produse prin influenta temperaturii asupra oricarei parti a motorului;
  • pagubele produse ca urmare a actiunii curentului electric;
  • pagubele produse autovehiculului ca urmare a efectuarii unor transformari sau improvizatii fara permisiunea autoritatilor/ constructorului;
  • pagubele produse ca urmare a nerespectarii normelor privind incarcarea si amararea marfii pe timpul transportului;
  • furt, in cazul in care documentatia eliberata de Politie este inexistenta sau incompleta, iar la asigurator nu sunt prezentate toate perechile de chei declarate initial.