Ioana STATE asigura ”Gluma Zilei” pe conturile de social media ale GLOBASIG, iar daca nu o stiti de acolo, poate o stiti in calitatea ei de coordonator al programului Begin With GLOBASIG, rol cu care nu glumeste nicio clipa. De asemenea, este posibil sa o fi intalnit in traficul aglomerat din Bucuresti, pe care il infrunta zilnic.
1. De cati ani sunteti sofer?
In luna mai a acestui an se implinesc 6 ani de cand am obtinut permisul auto.
2. Cati km estimati ca ati parcurs pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?
In jur de 80.000 km. Cea mai lunga calatorie a fost din Deva catre Bucuresti, chiar in primele luni de soferie.
3. Care sunt principalele provocari ale unui sofer, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?
Parcarea masinii, vorbind de Bucuresti, devine aproape o aventura, aici facand referire la cat de greu e, de cele mai multe ori, sa gasesti un loc de parcare. Din perspectiva unei femei, provocarea e actiunea in sine, de a incadra masina intre alte doua, fara a fi nevoie sa te folosesti de polita de asigurare. Stim cu totii cate glume se fac pe seama femeilor, cu trimiteri la faptul ca nu prea stim sa parcam.
4. Ati simtit vreodata o reticenta din partea familiei/prietenilor/colegilor barbati fata de faptul ca sunteti sofer? Ati simtit ca ezita sa mearga cu dumneavoastra?
Nu mi s-a intamplat, ei stiu ca sunt o persoana responsabila, nu imi place viteza, sunt atenta si am deja exercitiul traficului in cel mai aglomerat oras din tara. Se spune ca odata ce ai condus in Bucuresti, vei putea conduce oriunde.
5. Credeti ca sunt anumite calitati care recomanda o femeie pentru calitatea de sofer?
Din auzite, curaj… cunosc persoane care se tem sa conduca. E o calitate necesara, dar curajul trebuie sa fie ponderat cand vine momentul de a lua decizii in trafic; viteza de reactie si rabdarea. Dar nu e ca si cum un barbat nu ar avea nevoie de aceste insusiri.
6. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?
In afara de glumele clasice de la inceput, nu am intampinat situatii care sa vizeze faptul ca sunt femeie. Sunt foarte multe femei in trafic, exista un echilibru din punctul meu de vedere. Sfatul meu pentru soferite este sa se inarmeze cu rabdare si calm, sa le aratam astfel celorlalti participanti din trafic ca se insala cand vine vorba de stereotipul „femeia la volan”.
7. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?
Consider ca aceste stereotipuri au avut la baza si evenimente reale. Totusi, in loc sa le propagam, ar trebui sa dam exemple pozitive atunci cand avem de a face cu un sofer incepator si sa avem un pic de clementa fata de el, chit ca este de genul feminin sau masculin.
9. Daca aveti o intamplare amuzanta din trafic, va rugam sa ne-o povestiti pe scurt.
Intr-o seara, un domn a franat brusc in fata mea si l-am tamponat foarte usor, era aglomerat, se circula cu viteza foarte mica. Inainte de a constata ca nu exista nicio avarie, a exclamat dezamagit „off, abia o reparasem”, iar eu, pentru a relaxa situatia, am continuat „Si eu abia o spalasem…”. Ne-a pufnit rasul si ne-am despartit cu zambetul pe buze.