Interviu Simona Elena DEAK

Simona Elena DEAK este Deputy Regional Manager Central Account Management al GrECo Romania si, de 30 de ani este sofer care se urca oricand cu placere la volan. Nu tine o contabiliate exacta a kilometrilor parcursi si considera ca in trafic femeile si barbatii sunt (nu doar trebuie sa fie) egali.

1. De cati ani sunteti sofer? 

Sunt sofer de ceva vreme, anul acesta urmeaza sa „aniversez“ 30 de ani la volan. 

2. Cati km estimati ca ati parcurs pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o? 

Mi-e greu sa estimez km parcursi. Nu mi-am propus niciodata o astfel de monitorizare. Sofez cu placere atat in scop profesional, cat si personal. 

3. Care sunt principalele provocari ale unui sofer, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea? 

Principalele provocari ale unui sofer sunt cele de a face fata traficului aglomerat din orase in anumite intervale, dar si de a fi atent la reactiile partenerilor de trafic (indiferent daca acestia sunt conducatori auto, biciclisti, pietoni etc.).

Nu consider ca am avut parte de provocari suplimentare fiind femeie. Cred ca exista egalitate, inclusiv in trafic. 

4. Ati simtit vreodata o reticenta din partea familiei/prietenilor/colegilor barbati fata de faptul ca sunteti sofer? Ati simtit ca ezita sa mearga cu dumneavoastra? 

Nu am simtit niciodata o reticenta sau o ezitare din partea familiei/ prietenilor/ colegilor, indiferent daca a fost vorba de barbati sau femei. 

5. Credeti ca sunt anumite particularitati ce recomanda o femeie pentru calitatea de sofer? 

Cred ca anumite calitati recomanda atat femeile, cat si barbatii in trafic: politetea, viteza de reactie, anticiparea actiunilor celorlalti participanti la trafic etc.

Nu este neaparat ceva specific vreunuia dintre sexe. 

6. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri? 

Exista cazuri izolate care pot fi grevate de ideea de stereotip, dar cred ca experienta la volan poate sterge aceste concepte. 

7. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Sursa unor stereotipuri poate tine de influente avute pe parcursul educatiei sau de experientele din familie. Nu cred, insa, ca sunt aplicabile generatiilor de azi, care sunt mult mai deschise in abordare. 

8. Daca aveti o intamplare amuzanta din trafic, va rugam sa ne-o povestiti pe scurt. 

Nu sunt prea dese intamplarile amuzante din trafic.

Momentan mi-aduc aminte de o intamplare cand am ramas cu masina in pana acum cativa ani, in apropierea unei statiuni de pe litoralul romanesc, iar telefonul mobil era descarcat.

Am stat pe DN si am incercat sa fac autostopul, pentru ca trebuia sa ajung urgent la destinatie dar, intamplator, eram impreuna cu un copil de 12 ani si niciuna dintre masinile in care erau doua locuri disponibile nu oprea (am suspectat ca o femeie cu copil nu era cea mai fericita varianta de autostop pentru ei).

In consecinta, i-am sugerat copilului sa se piteasca dupa tufisurile de pe marginea drumului, iar eu am continuat sa fac autostopul singura. In urmatoarele cateva minute a oprit o masina condusa de un domn, pe care l-am intrebat daca are drum spre localitatea unde trebuia sa ajung si daca ma poate ajuta. Dupa ce a confirmat, i-am “dezvaluit” ca suntem doi si ne-am urcat triumfatori in masina, profitand de usoara confuzie a soferului. Omul a fost un gentleman, ne-a lasat la destinatie, astfel incat totul a decurs cu bine. Ceea ce denota ca suntem un popor sufletist, dezinteresat si saritor.