Iarna la volan – editia II

Context

Lunile de iarna pot reprezenta o provocare pentru soferi. Precipitatiile si fenomenele meteo specifice, de la ploaie si ninsoare pana la ceata si polei, vizibilitatea scazuta, aglomeratia, dar si starea carosabilului cresc riscul de accident rutier. De exemplu, pe timp de ploaie, distanta necesara pentru franare poate creste de pana la 2 ori, iar pe carosabil acoperit de zapada sau gheata, distanta necesara pentru franare poate creste de pana la 10 ori*. Mai mult, intr-o situatie de urgenta, un sofer obisnuit are nevoie de aproximativ 1,5 secunde pentru a reactiona**. Vizibilitatea redusa poate impiedica soferul sa perceapa in timp util pericolul.

De asemenea, ceata este fenomenul meteo cu cel mai ridicat indice al mortalitatii rutiere, arata studiul „Motor Vehicle Crashes, Injuries, and Deaths in Relation to Weather Conditions, United States, 2010-2014”, publicat de AAA Foundation for Traffic Safety. Conform acestuia, decesele survenite in urma accidentelor petrecute pe timp de ceata sunt cu 155% mai multe decat cele rezultate din accidente similare in alte conditii meteo.

*date citate de asociatia britanica de siguranta rutiera ROSPA – Royal Society for the Prevention of Accidents
**medie folosita in mai multe studii. Timpul de reactie poate varia in functie de persoana si de situatie intre 0,7s si 3s;

Despre campania „Iarna, la volan”

Iarna este, asadar, sezonul in care sofatul implica mai multa atentie decat oricand si, in acest context, pentru al doilea an consecutiv, GENERALI Romania deruleaza, alaturi de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, campania nationala de preventie si siguranta rutiera ”IARNA, LA VOLAN!”.

Campania are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare a soferilor romani cu privire la riscurile pe care le implica sofatul pe timp de iarna si, in acelasi timp, de a evidentia masurile ce pot fi luate pentru a le reduce. Indirect, efortul concentrat de comunicare ar urma sa conduca, de asemenea, la o reducere a numarului de accidente inregistrate pe timp de iarna.

Demersul este sustinut si de Partenerii Media RFI Romania, 9am.ro, wall-street.ro, ziuaveche.ro si Automotive Aftermarket News.

De asemenea, proiectul beneficiaza, in acest an, si de o sustinere speciala din partea UBER.

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna

Iata in continuare cateva sfaturi de siguranta rutiera pentru sezonul rece, pornind de la modul in care iti pregatesti masina, pana la recomandari in ceea ce priveste condusul preventiv.

Indiferent de vreme…

Nu te urca la volan dupa ce ai baut fie si o cantitate mica de alcool! Chiar daca bei “doar o bere”, poti pune in pericol viata ta si a celor din jur! Nu uita, conducerea sub influenta alcoolului reprezinta excludere pentru asigurarea CASCO.

Poarta centura de siguranta, indiferent daca esti sofer sau pasager! Este cel mai simplu si eficient sistem de protectie atunci cand circuli cu masina!

Nu folosi telefonul mobil in timp ce conduci! Lasa mesajele sau verificarea contului de Facebook pentru alta data. Foloseste sisteme tip hands-free daca trebuie sa vorbesti la telefon.

Nu conduce daca esti obosit! Daca simti ca te ia somnul, opreste-te si dormi macar 15 minute sau coboara din masina si fa putina miscare.

Fii atent la pietoni, biciclisti si motociclisti! In special in conditii de vizibilitate redusa, acestia pot fi greu de observat. Cu un comportament preventiv, poti evita incidente neplacute.

Nu pleca la drum fara asigurare!

Verifica valabilitatea politei RCA – asigurarea de raspundere civila, care este obligatorie prin lege!

Daca iti reinnoiesti polita RCA, ia in calcul posibilitatea de a achizitiona si clauza de decontare directa. Aceasta presupune faptul ca ai optiunea de a merge la propriul asigurator RCA pentru a-ti recupera prejudiciul daca nu ai fost vinovat de producerea accidentului si daca sunt indeplinite cateva conditii.

Asigura-ti masina printr-o polita CASCO! Aceasta acopera o gama extinsa de riscuri, de la coliziuni si furt, pana la vandalism sau fenomene atmosferice.

In cazul unui accident usor, cand sunt indeplinite conditiile de utilizare, poti incheia un constat amiabil. In caz contrar, anunta Politia, sunand la 112.

Inainte de a pleca la drum…

Mentine masina in stare tehnica buna! Odata cu venirea iernii, verifica daca masina se afla in parametri optimi de functionare. Este recomandat sa se efectueze chiar o revizie tehnica.

Echipeaza intotdeauna vehiculul cu anvelope de iarna inainte de scaderea temperaturilor! Verifica gradul de uzura si vechimea anvelopelor de iarna. Informeaza-te despre anvelopele “all  season”. Nu toate sunt, in realitate, adecvate si pentru gheata si zapada.

Pastreaza in masina lanturi antiderapante! Nu ezita sa le utilizezi atunci cand drumul este acoperit cu gheata sau zapada. Ai, insa, grija sa le scoti cand carosabilul este doar umed sau uscat.

Curata bine masina de zapada inainte de a pleca din parcare! Inlatura zapada de pe geamuri, faruri si stopuri, dar si de pe restul masinii, pentru a avea o vizibilitate cat mai buna!

Ai grija ca uleiul de motor sa isi mentina fluiditatea! La temperaturi scazute, vascozitatea uleiului creste si poate ingreuna lubrifierea motorului, mai ales cand masina sta multa vreme nepornita.

Pe drum…

Nu accelera puternic si nici nu opri in timp ce urci o panta, pentru ca poti pierde aderenta. Ai grija, totusi, sa incepi urcarea cu suficient avant.

Accelereaza lent si franeaza din timp si in etape succesive, chiar si la viteze reduse! Nu brusca niciodata comenzile masinii, pentru ca risti sa pierzi controlul. Pastreaza o distanta suficienta fata de masina care circula in fata ta.

Nu frana brusc in timpul virajelor, pentru a evita deraparea. De asemenea, ia piciorul de pe acceleratie daca simti ca incepi sa pierzi controlul masinii.

Utilizeaza frana de motor cand drumul este alunecos! Invata sa folosesti frana de motor. In anumite situatii, poate fi mai eficienta decat apasarea pedalei de frana.

Nu utiliza niciodata pilotul automat (cruise control) pe drum umed sau acoperit cu gheata sau zapada.

Pastreaza o distanta suficienta fata de masina care circula in fata ta. Mai ales in conditii de carosabil umed sau acoperit cu gheata sau cand vizibilitatea este redusa, mentine o distanta mai mare ca sa te asiguri ca ai suficient spatiu pentru a frana in siguranta.

Daca drumul nu este curatat, evita sa circuli pe urmele lasate de masinile din fata ta.

Condu preventiv! Fii mereu atent la conditiile de drum si la ceilalti participanti la trafic. Pe carosabil alunecos, limitele de viteza sunt dictate, mai degraba, de prudenta, astfel incat sa ai suficient timp de reactie in caz de pericol.

Pastreaza-ti calmul la volan! In conditii meteo nefavorabile, dar si in preajma sarbatorilor de iarna, traficul devine aglomerat si obositor. Planifica-ti eficient traseul si utilizeaza masina doar atat cat este nevoie pentru a te intoarce cat mai repede si bine-dispus cu cadourile pentru cei dragi.

In conditii de ceata: foloseste luminile de ceata, circula cu viteza redusa, opreste zgomotele din masina care iti pot distrage atentia (ex. radio-ul) si nu accelera de indata ce ai ajuns intr-o zona de drum cu vizibilitate mai buna.

 

In afara orasului, nu uita:

Informeaza-te despre starea drumurilor si a conditiilor meteo de pe traseu inainte de o calatorie lunga.

Pastreaza tot timpul rezervorul macar pe jumatate plin. In caz ca ramai inzapezit, trebuie sa ai combustibil suficient pentru a te incalzi. Ai grija ca, de fiecare data cand motorul este pornit, esapamentul sa nu fie blocat de zapada sau gheata. In caz contrar, poate patrunde in habitaclu monoxid de carbon, un gaz ce, in cantitati mari, poate provoca moartea prin asfixiere.

Pleaca la drum cu bateria telefonului incarcata si/sau tine in masina un incarcator.

Este recomandat sa ai in masina apa sau alimente pentru situatii de urgenta.

Tine in masina o lopata si un saculet cu nisip. Te pot ajuta atunci cand masina ramane blocata in zapada, respectiv cand drumul este acoperit de gheata.

Daca ramai inzapezit, nu parasi vehiculul. Solicita ajutorul echipelor de interventie specializate.

Cum conduci in siguranta pe timp de ceata

1. Foloseste luminile de ceata in conditii de vizibilitate scazuta si circula cu viteza redusa.

2.Nu accelera de indata ce ai ajuns intr-o zona de drum cu vizibilitate mai buna.

3.Nu circula aproape de masina din fata ta – este posibil sa fii prea aproape pentru a mai frana in siguranta in caz de pericol.

4. Daca masina ti s-a oprit pe drum, informeaza autoritatile si incearca sa muti autovehiculul de pe carosabil.

Sursa: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)

Cum sa conduci in siguranta pe timp de ploaie

1.Evita sa franezi sau sa accelerezi brusc.

2. Condu cu viteza adaptata la conditiile de trafic.

3. Fii atent mereu la pericolul de aacvaplana.

4. Ai grija ca stergatoarele si climatizarea sa functioneze bine.

5. Foloseste luminile de intalnire chiar si pe timpul zilei.

6. Evita sa treci prin acumulari de apa care pot ascunde gropi.

7. Tine ambele maini pe volan si pastreaza atentia la drum.

8. Pastreaza o distanta adecvata fata de masina din fata ta.

Cum sa conduci in siguranta in conditii de vant puternic

1. Tine ambele maini pe volan.

2. Circula cu viteza redusa.

3.Fii foarte atentla rafalele puternice de vant in camp deschis, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare.

4. Daca simti ca rafalele laterale iti modifica directia de deplasare, nu te panica si nu face manevre bruste: pastreza directia de mers.

5. Lasa mai mult spatiu intre tine si biciclisti sau motociclisti si fii foarte prudent in momentul in care ii depasesti.

6. Pastreaza o distanta mai mare fata de alte masini, in special fata de vehicule inalte si rulote.

7. In cazul in care transporti bagaje pe autovehicul, asigura-te ca acestea sunt bine fixate.

8. Condu cu atentie, deoarece este posibil ca oamenii de pe trotuar sa fie impinsi inspre carosabil.

9. Fii constient ca, in conditii de vant puternic, oamenii sa nu auda claxonul.

10. Evita oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor – vantul puternic ii poate rupe.

11. Inchide toate ferestrele, pentru a evita rafalele de vant care pot aduce praf sau alte elemente de afara.

Surse: michelin.ro, theaa.com, defensivedriving.com 

Cum iti pregatesti masina de iarna?

1. Este recomandat ca, inainte de a incepe iarna, sa iti duci masina in service pentru o verificare.

2. Echipeaza-ti automobilul cu anvelope de iarna. Verifica gradul de uzura si vechimea lor.

3.Pastreaza in masina lanturi antiderapante. Foloseste-le pe drumuri acoperite de gheata sau zapada.

4.Verifica presiunea din pneuri, inclusiv din roata de rezerva. Aceasta trebuie sa fie in normele recomandate.

5.Pastreaza mereu curate farurile si stopurile si ai grija sa functioneze in parametri optimi.

6. Ai grija ca stergatoarele sa functioneze bine. Foloseste un lichid de parbriz rezistent la cel putin -20 grade Celsius.

7. Curata parbrizul, luneta si geamurile laterale si ai grija sa ramana curate.

8. Verifica daca bateria masinii este incarcata.

9. Verifica nivelul antigelului din lichidul de racire al motorului.

10. Ai grija ca uleiul de motor sa isi mentina fluiditatea! La temperaturi scazute, vascozitatea acestuia creste.

Surse: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)Michelin.ro

Ce ar trebui sa ai in masina iarna? Kit pentru situatii de urgenta:

  • 2 triunghiuri reflectorizante de avertizare (obligatorii prin lege);
  • Trusa medicala de prim ajutor (obligatorie prin lege);
  • Stingator de incendiu (obligatoriu prin lege);
  • Racleta/ spray pentru dezghetare parbriz sau incuietori;
  • Lopata;
  • Un saculet de nisip/sare;
  • Cablu de remorcare;
  • Cablu de curent;
  • Lanturi antiderapante;
  • Lanterna cu baterii;
  • Un schimb de haine groase;
  • Ratii de urgenta de apa si mancare;
  • Telefonul mobil cu bateria incarcata.

Sursa: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)  

Daca ramai inzapezit in afara orasului:

1. Anunta evenimentul la 112.

2.Ramai in masina!

3. Nu te extenua daca nu poti elibera masina si evita expunerea prelungita la frig!

4. Daca poti, parcheaza masina pe partea dreapta a drumului, pentru a face loc utilizajelor de deszapezire sau ambulantelor.

5. Porneste luminile de avarie.

6. Aprinde lumina din habitaclu pe timp de noapte, pentru a fi mai vizibil.

7. Porneste motorul si sistemul de incalzire aproximativ 10 minute la fiecare ora, pentru a te incalzi.

8. Ai grija ca, atunci cand motorul este pornit, esapamentul sa nu fie blocat de zapada sau gheata.

Surse: IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, COOHS – Canadian Centre for Occupational Health and Safety

Cum sa iti cureti masina iarna:

1. Verifica daca stergatoarele nu sunt acoperite cu gheata. Asigura-te ca lamelele sunt dezlipite de geam si nu sunt alte zone cu gheata pe parbriz.

2.Curata geamurile, oglinzile si farurile inainte sa pleci. Poti folosi spray-urile anti-inghet si racletele de plastic.

3.Nu trage tare de manere. Ca sa eviti inghetarea usilor, poti pulveriza spray siliconic pe chedere.

4. Daca, intre rama usii si caroserie este gheata, incearca sa o cureti usor.

5. Evita spalarea masinii pe timp de iarna daca nu exista conditii pentru uscarea sa ulterior.

Surse: Revista ProMotor, portalul informatiiauto.ro 

Cum parchezi iarna?

1.Verifica atent locul in care vrei sa parchezi: zapada sau gheata cazute de pe acoperisuri iti pot avaria serios masina.

2.Lasa mai mult loc decat de obicei intre masina ta si celelalte autovehicule parcate.

3.Evita sa „escaladezi” un morman de zapada pentru a parca. Risti sa nu mai poti pleca de pe loc.

4.Incearca sa parchezi cu fata in directia spre care vei pleca, pentru a reduce manevrele pe care le vei face cand iesi din parcare.

Surse: 4tuning.ro, parkwhiz.com, safety.blr.com

Te descurci iarna in trafic? Fa testul si afla!

Tu cat de bine conduci iarna? Raspunde la intrebari  si afla daca esti un sofer pregatit pentru sezonul rece! Poti castiga unul dintre cele trei kit-uri utile sofatului pe timp de iarna.

Cum participi la concurs:

  1. Raspunzi la intrebari!
  2. Vezi cate stele obtii!
  3. Dai share rezultatului pe pagina ta de Facebook si intri in concurs!

Cele 3 premii, constand in kituri utile sofatului pe timp de iarna (care includ lopata, sare, lichid de parbriz de iarna, spray de dezghetat incuietorile, racleta curatat parbriz), vor fi acordate prin tragere la sorti.

Concursul se desfasoara intre 19 decembrie 2017 si 9 ianuarie 2018, inclusiv. Castigatorii vor fi anuntati pe 10 ianuarie. Click aici pentru a citi regulamentul integral al concursului!

Click aici pentru a participa la sondajul concurs!

Joc online: Aventuri de iarna cu EMA si TEO

Iarna aduce multe provocari pe sosele, dupa cum EMA si TEO tocmai au aflat pe pielea lor. Prin nameti, obstacolele apar din senin, fie ca e vorba de un om de zapada ratacit, un brad iesit din radacini sau o bucata de gheata. Ajuta-i sa se fereasca de toate obiectele care cad. Dar ai grija, pentru ca, uneori, drumul s-ar putea sa fie acoperit de polei…

Click aici pentru jocul online!

joc