Cum sa eviti distragerea atentiei la volan

Cum sa eviti distragerea atentiei la volan

  1. Daca o alta activitate iti necesita atentia in timp ce esti la volan, trage pe dreapta intr-un loc sigur pentru a te ocupa de ea – nu incerca sa faci acest lucru in timp ce conduci.
  2. Daca ai pasageri, cere-le ajutorul in caz de nevoie, pentru ca tu sa poti continua sa te concentrezi asupra condusului.
  3. Pune deoparte toate dispozitivele electronice. Nu folosi telefonul mobil la volan, nici macar prin sistem handsfree, decat in cazuri de urgenta. Nu trimite SMS-uri, mail-uri, nu te juca jocuri video, nu urmari filmulete online in timp ce te afli la volan.
  4. Ai grija ca atat copiii, cat si animalele de companie sa fie asezati in siguranta in masina. Daca au nevoie de atentia ta, trage pe dreapta in siguranta pentru a te ocupa de ei. Daca te intorci catre locurile din spate in timp ce conduci poti pierde controlul masinii.
  5. Nu manca la volan. Mancatul iti distrage atentia si te determina sa iei mainile de pe volan. Consuma alimente si bauturi inainte de a pleca la drum sau dupa ce ai ajuns la destinatie.
  6. Aranjeaza-te de acasa: nu te pieptana/ imbraca/ machia in timp ce te afli la volan.
  7. Ajusteaza-ti elementele precum GPS-ul, oglinzile, scaunul, centura, sistemele de sunet si cele de aer conditionat din masina inainte de a pleca.
  8. Pune obiectele care se pot deplasa sau care pot cadea in timpul miscarii masinii in portbagaj sau fixeaza-le pentru a preveni acest lucru, pentru a nu fi tentat sa te intinzi dupa ele in timp ce conduci.
  9. Concentreaza-te in totalitate pe condus. Nu lasa nimic sa iti distraga atentia, scaneaza drumul cu atentie, foloseste oglinzile retrovizoare si fii atent la biciclisti si pietoni.
  10. Studiaza dinainte traseul pe care vrei sa mergi. Daca folosesti un sistem de navigare, programeaza-l inainte de a porni la drum si foloseste setarile audio pentru indicatii, ca sa eviti sa te uiti la ecran pentru instructiuni.

Share this post