Asigurarile RCA si CASCO in contractele de leasing

Asigurarile RCA si CASCO in contractele de leasing 

Achiziţia unui autovehicul în leasing aduce cu sine şi evaluarea sa din punct de vedere al asigurării RCA si Casco.

Este bine de stiut ca, in conformitate cu legislatia ce reglementeaza activitatea de finantare in leasing, asigurarile RCA si CASCO sunt obligatorii pe toata durata contractului de leasing.

Polita RCA reprezinta asigurarea de raspundere civila obligatorie, care iti ofera protectie pentru prejudiciile de care tu sau persoanele cuprinse in asigurare puteti raspunde la un moment dat, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule pe teritoriul Romaniei.

Cu asigurarea RCA in orice moment poti actiona responsabil, societatile cu care brokerul colaboreaza platind pentru prejudiciile pe care le-ai cauzat, fie ca este vorba de pagube materiale sau de vatamari corporale.

Polita CASCO este o asigurare facultativa care are ca scop readucerea masinii tale la starea de functionare pe care o avea inainte de accident.

Unele companii vor sa se asigure ca implicarea ta este una cat mai serioasa in ceea ce priveste protectia masinii tale, drept pentru care este posibil ca la incheierea asigurarii CASCO sa iti fie solicitata fransiza. Fransiza este o parte din dauna pe care tu o suporti in urma unei avarii. Nivelul primei de asigurare, corespunzator tipului de protectie ales, poate fi redus prin agreerea fransizei.

Asigurarile pot fi incheiate fie printr-un broker de asigurare fie printr-o societate de asigurari agreata de finantator.

Prin prisma experientei brokerului ales, acesta va oferi consultanta in vederea identificarii produsului  de asigurare adaptat tipului de autovehicul si activitatii fiecarui client in parte.  Pe langa avantajul de a primi concomitent oferta mai multor societati de asigurare, avantajul colaborarii cu un broker se reflecta in serviciile de consiliere de specialitate de care clientul beneficiaza de la initierea ofertei pana la finalul contractului de asigurare.

Printre serviciile puse la dispozitie de un broker se regasesc suportul in cazul aparitiei unui eveniment asigurat, informarea prealabila cu privire la datele scadente a ratelor de asigurare, monitorizarea valabilitatii si informarea cu privire la data de expirare a politei, prezentarea unor noi oferte de asigurare.

In cazul specific al asigurarilor aferente contractelor de leasing, in eventualitatea producerii unui eveniment asigurat de polita RCA si CASCO, este necesara informarea companiei de leasing si solicitarea acordului pentru deschiderea dosarului de daune la societatea de asigurare.

In acest context, amintim ca dupa momentul producerii unui accident esti obligat sa respecti urmatoarele:

  • Daca accidentul este soldat cu victime sau vatamari corporale, trebuie sa anunti accidentul la 112 si sa nu deplasezi autovehiculul
  • In cazul in care in accident esti implicat doar tu sau mai mult de doua autovehicule, esti obligat ca in cel mai scurt timp sa ajungi la o sectie de politie pentru a declara accidentul si pentru a-ti fi eliberate actele necesare validarii reparatiei autovehiculului
  • Daca accidentul a avut loc intre doua autovehicule, este suficient sa completezi formularul de constatare amiabila
  • Intotdeauna trebuie sa ai informatii cu privire la autovehiculul si conducatorul auto ce a fost implicat in accident; De asemenea, este important sa retii detalii cu privire la locul accidentului
  • Daca la locul accidentului au existat martori ar fi bine sa incerci sa obtii numele sau datele de contact ale acestora pentru eventualele declaratii daca va fi cazul