Legislatie

Consumul de alcool la volan si consumul de medicamente/ stupefiante

Conform legislatiei din Romania, „constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai: (…) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune. (Capitolul VII – Raspunderea contraventionala, Articolul 102, (3), (a) – codulrutier.ro)

Astfel, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune, este contraventie si se sanctioneaza cu o amenda intre 315 – 700 lei si suspendarea carnetului de conducere pe o perioada de 90 de zile. (Sursa: codulrutier.ro)

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. (Capitolul VI – Infractiuni si pedepse – codulrutier.ro)

De asemenea, cu inchisoare de la unu la 5 ani se sanctioneaza si persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai si care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora. Substantele sau produsele stupefiante, precum si medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii, iar lista acestora se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. (Capitolul VI – Infractiuni si pedepse – codulrutier.ro)

Persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. (Capitolul VI – Infractiuni si pedepse – codulrutier.ro)

Utilizarea telefonului mobil

Conform legislatiei din Romania, „conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip ‚maini libere’” (Capitolul V „Reguli de circulatie”, Sectiunea 1 – Obligatiile participantilor la trafic, Art.36 – (3) – codulrutier.ro)

Folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip ‚maini libere’ este sanctionata cu amenda si 2 puncte de penalizare. (Sursa: codulrutier.ro)

Asigurarea RCA

Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (vehciule neasigurate RCA). (Sursa: codulrutier.ro)

Daca vehiculul nu este asigurat de raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (daca vehiculul nu are polita RCA), conform legii, fapta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia. (Sursa: codulrutier.ro)