Iarna la volan – editia I

pt_pagina

Context

In luna decembrie a anului 2015 s-au inregistrat 2749 de accidente rutiere cauzatoare de vatamari corporale pe soselele din Romania. In urma acestora, 221 de persoane au murit si 3491 au fost ranite, arata datele Institutului de Statistica – INS.

Precipitatiile specifice sezonului rece, vizibilitatea scazuta, aglomeratia, dar si starea carosabilului cresc riscul de accident rutier si reprezinta o provocare pentru soferi in special pe durata lunilor de iarna. De exemplu, conform datelor citate de ROSPA, drivingtesttips.biz, pe timp de ploaie, distanta necesara pentru franare poate creste de pana la 2 ori. Mai mult decat atat, pe timp de zapada sau gheata, distanta necesara pentru franare poate creste de pana la 10 ori.

Despre campania „Iarna, la volan”

Iarna este, asadar, sezonul in care sofatul implica mai multa atentie decat oricand – polei, zapada, gheata, ceata… toate sunt elemente care faciliteaza producerea de accidente. In acest context, GENERALI Romania impreuna cu APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor organizeaza, intre 12 si 18 decembrie 2016, Campania ”IARNA, LA VOLAN” ca parte a proiectului national FII TREAZ LA VOLAN.

Campania are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare a soferilor romani cu privire la riscurile pe care le implica sofatul pe timp de iarna. Indirect, efortul concentrat de comunicare ar urma sa conduca, de asemenea, la o reducere a numarului de accidente inregistrate pe timp de iarna.

Sfaturi pentru condusul pe timp de iarna

Iata in continuare cateva sfaturi si recomandari de siguranta rutiera pentru sezonul rece, pornind de la modul in care iti pregatesti masina, pana la recomandari in ceea ce priveste condusul preventiv.

Cum iti pregatesti masina de iarna?

3_infografic_pregatire

  1. Este recomandat ca, inainte de a incepe iarna, sa iti duci masina in service pentru o verificare.
  2. Echipeaza-ti intotdeauna automobilul cu anvelope de iarna inainte de scaderea temperaturilor!
    1. Anvelopele de iarna functioneaza cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade Celsius.
    2. Verifica gradul de uzura si vechimea anvelopelor de iarna.
    3. Informeaza-te despre anvelopele “all season”. Nu toate sunt, in realitate, adecvate si pentru gheata si zapada.
    4. In conditii de iarna, anvelopele de iarna cresc tractiunea si scad distanta de franare cu circa 20% fata de cele de vara. (Sursa: studiu Ford)
  3. Pastreaza in masina lanturi antiderapante! Nu ezita sa le folosesti atunci cand drumul este acoperit cu gheata sau zapada. Ai insa grija sa le scoti cand carosabilul este umed sau uscat pentru ca altfel risti sa deteriorezi anvelopele.
  4. Verifica presiunea din pneuri, inclusiv din roata de rezerva. Presiunea in anvelope trebuie sa se afle in normele recomandate de producatori.
  5. Curata farurile si stopurile si verifica daca acestea functioneaza.
  6. Ai grija ca stergatoarele sa functioneze bine si sa existe suficient lichid pentru curatarea parbrizului. Achizitioneaza un lichid de parbriz de calitate, care sa reziste la temperaturi scazute (recomandat: cel putin -20 grade Celsius).
  7. Curata parbrizul, luneta si geamurile laterale si ai grija sa ramana curate, pentru o cat mai buna vizibilitate.
  8. Verifica daca bateria este incarcata.
  9. Verifica nivelul antigelului din lichidul de racire al motorului.
  10. Ai grija ca uleiul de motor sa isi mentina fluiditatea! La temperaturi scazute vascozitatea uleiului creste si poate ingreuna lubrifierea motorului, mai ales cand masina sta multa vreme nepornita.

Surse: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), Michelin.ro

 Cum te pregatesti pentru un drum lung in afara orasului iarna?

5_infografic_drumlung

  1. Urmareste in mod regulat prognoza meteo pentru a te asigura ca nu exista avertizari pentru zonele in care vei circula. Daca exista avertizari de vreme rea, iar autoritatile recomanda soferilor sa nu circule in zonele respective, amana calatoria.
  2. Anunta familia/ prietenii unde vei pleca si la ce ora estimezi ca vei ajunge, astfel incat sa previna autoritatile in cazul in care se ivesc probleme.
  3. Planuieste rute alternative in cazul in care drumul pe care ai intentionat sa mergi initial este blocat.
  4. Ai grija ca rezervorul sa fie macar pe jumatate plin inainte de a pleca la drum. In caz ca ramai inzapezit, trebuie sa ai combustibil suficient pentru a te incalzi.
  5. Ai grija ca bateria de la telefonul mobil sa fie incarcata sau pastreaza un incarcator de telefon in masina, ca sa poti chema ajutoare in caz de nevoie. Memoreaza numerele de urgenta, precum si datele de contact ale unor companii de asistenta rutiera.
  6. Verifica masina inainte de a pleca la drum. Curata bine parbrizul si geamurile si foloseste sistemul de dezaburire pentru o vizibilitate cat mai buna.
  7. Curata bine masina de zapada inainte de a pleca din parcare! Inlatura zapada de pe geamuri, faruri si stopuri, dar si de pe restul masinii pentru a avea o vizibilitate cat mai buna!
  8. Daca nu ai un kit de urgenta in masina, ia cu tine macar cateva haine groase, o lanterna, precum si cateva provizii de apa si mancare.
  9. Tine in masina o lopata si un saculet cu nisip. Te pot ajuta atunci cand masina ramane blocata in zapada, respectiv cand drumul este acoperit de gheata.

 Sursa: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)

Ce ar trebui sa ai in masina iarna? Kit pentru situatii de urgenta

6_infografic_kitDaca pleci intr-o calatorie mai lunga pe perioada de iarna este recomandat sa ai in masina cateva elemente de siguranta:

  • Lopata
  • Un saculet de nisip
  • Racleta/ spray pentru dezghetare parbriz
  • Cablu de remorcare
  • Lanterna cu baterii
  • Patura de masina
  • Un schimb de haine groase
  • Ratii de urgenta de apa si mancare
  • Telefonul mobil cu bateria incarcata
  • 2 triunghiuri reflectorizante de avertizare (obligatorii prin lege)
  • Trusa medicala de prim ajutor (obligatorie prin lege)
  • Stingator de incendiu (obligatoriu prin lege)

Sursa: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)

Daca ai ramas inzapezit/ blocat in viscol pe drum, in afara orasului:

7_infografic_inzapezit

  1. Nu intra in panica!
  2. Trage autovehiculul pe partea dreapta a drumului.
  3. Nu te extenua incercand sa eliberezi autovehiculul din zapada si evita supra-expunerea la frig.
  4. Porneste luminile de avarie si prinde o carpa colorata de antena radio sau la geam (iti poate creste vizibilitatea in timpul zilei).
  5. Anunta evenimentul la 112, indicand locul unde ai ramas blocat.
  6. Nu parasi autovehiculul daca nu vezi in apropiere o cladire unde te poti adaposti. Ramai in masina pana in momentul in care sosesc echipele de salvare.
  7. Porneste motorul si sistemul de incalzire aproximativ 10 minute la fiecare ora, pentru a mentine cald in interior. Cand motorul functioneaza, deschide usor geamul pentru ventilatie.
  8. Ai grija ca, de fiecare data cand motorul este pornit, esapamentul sa nu fie blocat de zapada sau gheata. In caz contrar, poate patrunde in habitaclu monoxid de carbon, un gaz ce poate provoca, in cantitati mari, asfixierea.
  9. Aprinde lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare sa te poata localiza mai usor.
  10. Nu sta intr-o singura pozitie prea mult timp: misca-te pentru a mentine organismul cald si a ajuta circulatia, evitand extenuarea (misca bratele si picioarele, bate din palme etc.).
  11. Poarta fular si caciula – capul si gatul sunt surse majore de pierdere a caldurii. Inveleste-te cu o patura, daca este posibil.
  12. Nu adormi. Daca mai exista si o alta persoana in masina, puteti dormi pe rand.

Surse: IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, COOHS – Canadian Centre for Occupational Health and Safety

Sfaturi de condus pe timp de iarna:

2_infografic_sfaturicondus

  1. Condu preventiv! Adapteaza permanent viteza la conditiile de drum si trafic! Fii mereu atent la conditiile de drum si la ceilalti participanti la trafic. Pe carosabil alunecos, limitele de viteza sunt dictate mai degraba de prudenta: circula cu o viteza care sa iti permita sa ai suficient timp de reactie in caz de pericol.
  1. Pastreaza o distanta suficienta fata de masina care circula in fata ta. Distanta de franare in conditii de carosabil umed ori acoperit de polei, gheata, zapada sau mazga este mult mai mare decat pe carosabil uscat, putand sa creasca si de pana la 10 ori!
  1. Niciodata nu brusca masina pentru ca risti sa pierzi controlul! Nu vira brusc, nu accelera sau frana brusc! Accelereaza lent si franeaza din timp si in etape succesive, chiar si la viteze reduse!
  1. Nu accelera puternic si nici nu opri in timp ce urci o panta pentru ca poti pierde aderenta. Ai grija totusi sa incepi urcarea cu suficient avant.
  1. Nu frana brusc in timpul virajelor, pentru a evita deraparea. De asemenea, ia piciorul de pe acceleratie daca simti ca incepi sa pierzi controlul masinii.
  1. Utilizeaza frana de motor cand drumul este alunecos! Invata sa folosesti frana de motor (trecerea succesiva in trepte de viteza inferioare) atunci cand este cazul. In anumite situatii, poate fi mai eficienta decat apasarea pedalei de frana.
  1. Pastreaza-ti calmul la volan! In conditii meteo nefavorabile, dar si in preajma sarbatorilor de iarna, traficul devine aglomerat si obositor. Planifica-ti eficient traseul si utilizeaza masina doar atat cat este nevoie pentru te intoarce cat mai repede cu cadourile pentru cei dragi.
  1. Nu utiliza niciodata sistemele de pilot automat (cruise control) pe carosabil umed sau acoperit cu gheata sau zapada.
  1. Nu pleca la drum obosit! De asemenea, pe vreme rece, nu face foarte cald in masina, deoarece poate fi stimulata starea de somnolenta. Deschide ocazional geamul pentru a aerisi in interiorul masinii pe durata calatoriei.
  1. Daca drumul nu este curatat, evita sa circuli pe urmele lasate de autovehiculele din fata ta, deoarece zapada tasata este mai alunecoasa decat cea proaspata.

Surse: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), RAC

Recomandari de siguranta pentru condusul pe timp de ceata

8_infografic_ceata

  1. Foloseste luminile de ceata in conditii de vizibilitate redusa si circula cu viteza redusa! Nu uita ca, pe langa faruri si stopuri, masinile sunt echipate si cu lumini de ceata sau cu proiectoare. Utilizeaza-le atat pentru a vedea mai bine drumul, dar si pentru a fi mult mai vizibili pentru ceilalti participanti la trafic.
  1. Nu sta aproape de masina din fata ta – este posibil ca, in conditii de ceata densa, daca vezi si „urmaresti” luminile masinii din fata ta, sa fii prea aproape pentru a mai frana in siguranta in caz de pericol.
  1. Opreste zgomotele care iti pot distrage atentia si deschide usor geamul pentru a asculta traficul, in special la intersectii.
  1. Nu accelera de indata ce ai ajuns intr-o zona de drum cu vizibilitate mai buna: ceata poate acoperi portiunea de drum imediat urmatoare si poti ajunge in cateva secunde intr-o alta zona fara vizibilitate.
  1. Daca ai o problema si masina ti s-a oprit pe drum, informeaza autoritatile si incearca sa muti autovehiculul de pe drum cat mai repede. Semnalizeaza pozitia masinii cu lumini de avertizare, mai ales daca aceasta a ramas pe carosabil.

Sursa: Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA)

 Cum sa iti cureti masina iarna?

4_infografic_curatare

  1. Geamurile si stergatoarele de parbriz
  • Inainte de a pleca, trebuie sa cureti geamurile de zapada si gheata, dar si oglinzile retrovizoare. Poti folosi spray-urile anti-inghet pentru geamuri si incuietori, precum si racletele cu un plastic mai moale.
  • Inainte de a intra in masina, verifica daca stergatoarele sunt inghetate sau sunt libere sa se miste pe parbriz. Asigura-te ca lamelele sunt dezlipite de geam si ca in miscarea lor de rotatie pe parbriz nu intalnesc zone taioase de gheata.
  • In cazul in care exista gheata pe lamelele de cauciuc ale stergatoarelor, incearca sa o indepartezi. Atentie, insa, este posibil sa deteriorezi cauciucul daca dai jos gheata de pe ele cu racleta.
  • Daca masina este prevazuta cu rezistente de incalzire a parbrizului, verifica functionarea lor: foloseste-le numai cand parbrizul este aburit/ inghetat si numai cu motorul mergand.
  1. Broaste, incuietori, manere, lumini
  • Pentru a evita inghetarea si „lipirea” usilor de chedere, la frig, poti pulveriza spray siliconic pe chedere, cu usile deschise.
  • E posibil ca, la prima actionare, sistemul automat sa nu functioneze perfect: daca usa/capota nu se deschide, actioneaza de mai multe ori (inchis-deschis).
  • Daca nu poti deschide usa din cauza inghetarii apei infiltrate intre rama usii si caroserie, nu trage foarte tare de manere. Incearca sa cureti gheata din santuri si sa tragi usor de marginile portierei, daca aceasta se intredeschide.
  • Nu uita de curatarea farurilor si a stopurilor.
  1. Spalarea masinii
  • Iarna se recomanda spalarea la intervale regulate a masinii, deoarece astfel scade riscul ca murdaria si sarea folosita pe drumuri sa afecteze caroseria sau alte elemente.
  • Nu este recomandat ca iarna sa speli masina la instalatii automate cu perii dure.
  • Evita spalarea masinii urmata de o stationare sau parcare in frig. Dupa spalare, masina trebuie uscata cu un curent de aer cald, altfel apa din incuietori poate sa inghete, usile se pot lipi de chedere, etc.

Surse: Revista ProMotor, portalul informatiiauto.ro

Sondaj-concurs: Esti un sofer pregatit de iarna? Fa testul si afla!

concurs_fbIn cadrul campaniei „Iarna, la volan!” toti soferii (dar si pietonii) sunt invitati sa participe la un scurt sondaj care le testeaza cunostintele privind masurile de siguranta in trafic pe timp de iarna si le readuce aminte de principalele recomandari in acest sens.

Cei care participa la sondaj si dau apoi SHARE rezultatului pe pagina personala de Facebook vor fi inclusi automat intr-o tragere la sorti pentru 3 premii constand in kituri utile sofatului pe timp de iarna (lopata/ racleta, sare, lichid de parbriz de iarna, spray de dezghetat incuietorile).

Click aici pentru a participa la sondaj!

Click aici pentru a citi regulamentul integral al concursului!

Joc online: Aventuri de iarna cu EMA si TEO

Iarna aduce multe provocari pe sosele, dupa cum EMA si TEO tocmai au aflat pe pielea lor. Prin nameti, obstacolele apar din senin, fie ca e vorba de un om de zapada ratacit, un brad iesit din radacini sau o bucata de gheata. Ajuta-i sa se fereasca de toate obiectele care cad. Dar ai grija, pentru ca uneori drumul s-ar putea sa fie acoperit de polei….

Click aici pentru jocul online!

joc