SUA: Conducerea sub influenta alcoolului a provocat, in 2015, un accident fatal la fiecare 51 de minute; consumul de droguri la volan, cauza a 21% din totalul accidentelor rutiere fatale, in 2015

SUA: Conducerea sub influenta alcoolului a provocat, in 2015, un accident fatal la fiecare 51 de minute; consumul de droguri la volan, cauza a 21% din totalul accidentelor rutiere fatale, in 2015

Pe parcursul anului 2015, in SUA, accidentele auto cauzate de soferii aflati sub influenta alcoolului au provocat nu mai putin de 10.265 de decese, reprezentand 29% din totalul deceselor inregistrate, in 2015, in urma accidentelor rutiere din Statele Unite ale Americii. In medie, conducerea sub influenta alcoolului a provocat, in anul respectiv, un accident fatal la fiecare 51 de minute. Statisticile arata ca, in 2015, numarul accidentelor rutiere provocate de soferii aflati sub influenta bauturilor alcoolice a crescut cu 3,2% comparativ cu anul anterior: 10.265 in 2015, 9.943 in 2014.

Dintre cele 10.265 de persoane decedate, 6.424 au fost soferi, 2.908 au fost pasageri ai autovehiculelor, in vreme ce 933 au fost pietoni, biciclisti, etc. Pe de alta parte, in 2015, nu mai putin de 1.132 de copii cu varste de pana la 14 ani au decedat in urma accidentelor rutiere. Dintre acestia, 181 au fost victimele unor accidente provocate de soferi aflati sub influenta alcoolului. Dintre cei 181 de copii, 92 se aflau in aceleasi autovehicule cu soferii vinovati, 59 se aflau in alte masini, 29 erau pietoni, biciclisti, etc., in vreme ce unul dintre copiii decedati se afla chiar la volanul unui autovehicul implicat in accident.

Nu doar barbatii s-au aventurat la volan, in 2015, desi consumasera, in prealabil, bauturi alcoolice, ci si femeile. Astfel, la fiecare patru soferi de sex masculin care, conducand sub influenta bauturilor alcoolice, au provocat accidente rutiere fatale, autoritatile din Statele Unite ale Americii au inregistrat si un sofer de sex feminin responsabil pentru producerea unor astfel de tragedii pe soselele din SUA. Potrivit statisticilor, din cei 9.356 de soferi iresponsabili inregistrati, in SUA, pe parcursul anului 2015, 7.595 au fost de sex masculin, iar 1.761, de sex feminin.

Un alt element important de mentionat il reprezinta faptul ca, in 2015, categoria soferilor cu varste cuprinse intre 21-24 de ani a inregistrat cel mai mare grad de iresponsabilitate la volan, reprezentand nu mai putin de 28% din totalul soferilor care, conducand sub influenta bauturilor alcoolice, au fost implicati in accidente rutiere fatale. Urmatoarea categorie de soferi iresponsabili a fost cea a celor cu varste cuprinse intre 25-34 de ani, soferii din aceasta categorie provocand 27% din totalul accidentelor rutiere care au avut la baza consumul de bauturi alcoolice.

Statisticile intocmite de autoritatile din Statele Unite ale Americii mai arata ca, tot in 2015, cele mai multe accidente rutiere provocate de conducerea sub influenta bauturilor alcoolice s-au inregistrat pe timpul noptii, numarul acestora fiind de 3,5 ori mai mare decat cel al celor inregistrate pe timpul zilei. De asemenea, potrivit statisticilor, cele mai multe accidente rutiere provocate de soferii aflati sub influenta bauturilor alcoolice au avut loc in weekend, numarul acestora fiind aproape dublu comparativ cu cel al accidentelor rutiere provocate de soferii iresponsabili in cursul saptamanii.

Pe de alta parte, 21% din totalul accidentelor rutiere fatale inregistrate, in 2015, in SUA au avut drept cauza consumul de droguri, cifra in crestere comparativ cu 2014, atunci cand pragul respectiv a fost de 16%. Potrivit unui raport al Governors Highway Safety Association (GHSA), care citeaza NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), 36,5% din soferii in cauza s-au urcat la volan dupa ce, in prealabil, consumasera marijuana, in vreme ce 9,3% consumasera amfetamine, 7,4%, alte substante narcotice, alte 2,9% din testele anti-drog nefiind concludente.

Mai multe detalii despre condusul sub influenta alcoolului in Statele Unite sunt disponibile si aici.

Surse:

NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) https://www.nhtsa.gov/

GHSA (Governors Highway Safety Association) http://www.ghsa.org/

CDC https://www.cdc.gov/motorvehiclesafety/impaired_driving/impaired-drv_factsheet.html

Share this post