Power nap – puiul de somn de 15-30 de minute

Power nap – puiul de somn de 15-30 de minute

Un „power nap” reprezinta un ‚pui de somn’ scurt din timpul zilei, care dureaza intre 15 -20 de minute, dar nu mai mult de 30 de minute, care te poate ajuta sa depasesti momentele de oboseala extrema si, astfel, sa redevii alert.

Cercetarile indica faptul ca un somn de 20 de minute creste gradul de concentrare, starea de alerta, creativitatea si, de asemenea, imbunatateste starea psihica. Cercetari realizate de NASA au aratat ca un pilot care doarme 26 de minute (in timpul zborului, lasand co-pilotul sa preia comanda) raporteaza o performanta cu 34% mai buna si este cu 54% mai alert.

In timpul unui „power nap”, treci dintr-un stadiu de somn usor catre stadiul NREM 2 (un somn mai adanc), fara a ajunge, insa, in stadiul NREM 3, care reprezinta somnul cel mai profund. Motivul pentru care nu trebuie sa ajungem la stadiul NREM 3 de somn profund in timpul unui „power nap” este ca ne vom trezi mult mai greu si vom fi si mai somnorosi decat inainte.

Cum poti sa te bucuri de un „power nap”, ca sofer:

  1. Gaseste un loc unde te poti relaxa. Trage masina pe dreapta, intr-un loc sigur. Poti folosi dopuri de urechi pentru a elimina zgomotul din jur si o masca pentru ochi care sa te protejeze de lumina.
  2. Incearca sa te relaxezi cat mai mult, pentru a putea adormi cat mai usor.
  3. Seteaza-ti ceasul pentru a te trezi la timp. Niciodata sa nu depasesti 30 de minute de somn in astfel de momente, deoarece vei atinge stadiul de somn profund. Recomandarea este sa dormi in jur de 20 de minute. Opteaza pentru o alarma progresiva, care sa nu te sperie la trezire.
  4. Dupa ce te-ai trezit, iesi un pic din masina pentru o scurta plimbare sau stropeste-ti fata cu putina apa.
  5. Pentru a-ti creste starea de alerta, inainte de un „power nap” bea o cafea sau o alta bautura care contine cafeina. Deoarece cafeina nu actioneaza imediat (avand nevoie de 20 pana la 45 de minute pentru a incepe sa isi faca efectul), aceasta te va ajuta imediat dupa somn.

Un studiu realizat de cercetatorii britanici Horne si Reyner, cu ajutorul unui simulator de condus, a demonstrat ca un „power nap” precedat de o ceasca de cafea a fost, de departe, cea mai eficienta metoda pentru reducerea accidentelor rutiere si a starii de somnolenta a soferilor. In cadrul studiului, au fost implicati soferi privati partial de somn, iar metodele de reducere a somnolentei soferilor testate au fost: 1) aer curat, 2) ascultatul radioului, 3) o pauza fara un „power nap”, 4) un „power nap” simplu, 5) o pastila cu cafeina si 6) un „power nap” precedat de consum de cafeina.

Surse: sleepcycle.com, sleep.org, sleephabits.net, io9.gizmondo.com, webmd.com, tac.vic.gov.au

 

Share this post