Statistici globale: la fiecare 24 de secunde un om isi pierde viata in trafic

Statistici globale: la fiecare 24 de secunde un om isi pierde viata in trafic

Numarul persoanelor care isi pierd viata in urma accidentelor rutiere la nivel global continua sa creasca. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), lansat la sfarsitul anului 2018, arata ca numarul deceselor anuale din accidente rutiere a ajuns la 1,35 de milioane in 2016, ceea ce inseamna ca, in lume, 3.700 de persoane isi pierd zilnic viata intr-un accident rutier, iar la fiecare 24 de secunde un om moare fie ca pasager, biciclist sau pietoni. Pe de alta parte, alte 50 de milioane de persoane sunt ranite grav in fiecare an.

Potrivit raportului „Global Status On Road Safety 2018”, accidentele rutiere au devenit principala cauza a deceselor copiilor si a tinerilor pana in 29 de ani. De asemenea, studiul arata ca in tarile cu venituri mai mici, decesele din accidentele rutiere sunt de trei ori mai multe decat in tarile dezvoltate. Astfel, 68 de tari au raportat o crestere a numarului de accidente mortale, 84% fiind tari cu un venit scazut sau mediu. Desi doar 1% din numarul mondial de vehicule apartin tarilor cu un venit scazut, 13% din numarul total de accidente mortale au loc in aceste tari. In acelasi timp, in tarile cu venituri ridicate se raporteaza 40% din numarul mondial de vehicule si doar 7% din accidente rezultate cu decese.

Cei mai afectati la nivel globau au fost pietonii si biciclistii reprezinta 26% dintre persoanele decedate in accidente rutiere, iar motociclistii si pasagerii 28%.

Cu toate acestea, studiile din perioada anilor 2000-2016 inclusiv arata ca rata deceselor in raport cu numarul populatiei globale s-a stabilizat si a scazut in raport cu numarul autovehiculelor inregistrate in ultimii 10 ani. Insa, numarul accidentelor a ramas constant – in jur de 18 decese la 100.000 de locuitori – in ultimii 15 ani.

Exista insa si o serie de regiuni in care rata mortalitatii este in scadere. Printre acestea se numara tarile din America, Europa si Pacificul de Vest. Spre exemplu, in America de Nord si de Sud se inregistreaza 15,6 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media globala. Europa este la un nivel extrem de scazut de 9,3, la 100.000 de locuitori, in timp ce in Africa si Asia de Sud este cea mai mare rata a mortalitatii, de 26,6 si 20,7. Drumurile din Rusia sunt cele mai periculoase din Europa, in timp ce in Norvegia si Elvetia sunt cele mai sigure.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Global Status On Road Safety 2018

Video OMS 1: https://www.youtube.com/watch?v=-kK2sa-RPrg

Video OMS 2: https://www.youtube.com/watch?v=WcsNPffLenA

Video OMS 3: https://www.youtube.com/watch?v=VhZj4Hxj61Q

Share this post