Sfaturi de îngrijire a maşinii pe timp de vară

Sfaturi de îngrijire a maşinii pe timp de vară

Sfaturi de îngrijire a maşinii pe timp de vară (şi caniculă):

1. Monitorizează nivelul lichidelor maşinii. Verifică nivelul următoarelor:

  • Lichidul de frână
  • Lichidul de răcire (antigel)
  • Uleiul
  • Lichidul de la servodirecţie
  • Lichidul de parbriz

2. Monitorizează presiunea din anvelope. Aceasta trebuie menţinută la cotele recomandate de producător. Căldura poate determina mărirea presiunii din anvelope, putând ajunge şi la explozie.

3. Ţine o trusă de urgenţă cu elemente de bază în maşină, precum: apă de băut, cabluri de tractare, o lanternă, mâncare neperisabilă. Poţi include şi o cremă de protecţie solară.

4. Ai grijă ca roata de rezervă să fie în stare bună. Ţine în maşină un cric şi chei care să îţi permită să schimbi o roată în caz de urgenţă.

5. Verifică instalaţia de aer condiţionat, dacă maşina ta este echipată cu această dotare.

6. Ai grijă la baterie. Căldura „scurtează” viaţa bateriei, determinând evaporarea fluidului şi accelerând procesul de coroziune. Dacă ai o baterie mai veche de 3 ani, este recomandat să o testezi la un service.

Sfaturi de condus pe timp de caniculă:

1. Pentru a elimina căldura acumulată în interiorul maşinii înainte de plecare, lasă uşile larg deschise timp de 1-2 minute. Chiar şi după plecarea de pe loc, este recomandat să menţii geamurile deschise încă 1-2 minute. Apoi le poţi închide şi poţi porni aerul condiţionat.

2. Menţine o temperatură răcoroasă în interiorul maşinii cu ajutorul aerului condiţionat, dacă maşina ta este echipată cu această dotare. Nu potrivi, însă, aerul condiţionat la o temperatură prea scăzută. Mai mult, aerul rece nu ar trebui să fie direcţionat către corp. Se recomandă direcţionarea aerului condiţionat către parbriz sau către picioare.

3. Deschide geamurile parţial pentru a răcori interiorul maşinii în timpul mersului, dacă maşina ta nu este dotată cu aer condiţionat.

4. Hidratează-te suficient – băuturi nu prea reci precum apă minerală necarbogazoasă, sucuri de fructe sau ceaiuri sunt cele recomandate pe timp de caniculă.

5. Foloseşte ochelari de soare pentru a elimina disconfortul provocat de soarele puternic. Atenţie! Nu toţi ochelarii de soare sunt potriviţi şoferilor. Pentru condusul pe timp de zi, se recomandă lentilele care au un factor de transmitere al luminii cuprins între 18% şi 43%. Pe timp de noapte, se vor alege lentile cu factor de transmisie a luminii de peste 75% sau nu se vor folosi nici un fel de lentile colorate.

6. Foloseşte un parasolar pentru parbriz şi pentru lunetă, atunci când parchezi maşina, pentru a proteja interiorul de razele directe ale soarelui.

7. Nu lăsa niciodată un copil sau un animal de companie singur în maşină pe timpul verii, mai ales atunci când este caniculă! Chiar şi când afară sunt doar 30 de grade, temperatura din maşină poate ajunge rapid la peste 50 de grade. Un geam lăsat deschis sau faptul că maşina este parcată la umbră nu sunt suficiente pentru a elimina riscul.

Ce poţi face dacă motorul se supraîncălzeşte?

1. Opreşte aerul condiţionat şi dă drumul la căldură.

2. Trage pe dreapta în siguranţă cât de repede posibil şi opreşte motorul.

3. Aşteaptă 20 – 30 de minute ca motorul să se răcească. Fii atent atunci când verifici nivelul lichidului de răcire. Deschide cu grijă capota. Nu deschide capacul radiatorului decât după ce motorul s-a răcit, eventual cu multă atenţie şi folosind o cârpă pentru protecţie.

4. Dacă este nevoie, adaugă lichid de răcire doar atunci când radiatorul s-a răcit.

Surse: idrivesafely.com, dekra.com, assurnet.biz, autoblog.com, leavitt.com, rac.co.uk, drivingtesttips.biz, odat.ro

Share this post