Agresivitatea la volan sau fenomenul „Road rage”

Agresivitatea la volan sau fenomenul „Road rage”

Ce este şi cum se manifestă?

În trafic, agresivitatea se manifestă, în general, prin două fenomene: condusul agresiv, care implică manevre agresive ce pot pune în pericol viaţa şoferului sau a altor participanţi la trafic (depăşirea vitezei, nepăstrarea distanţei corespunzătoare, schimbarea rapidă, forţată şi excesivă a benzilor etc.), precum şi fenomenele numite „road rage” – episoade de nervozitate ale şoferilor manifestate prin gesturi obscene şi limbaj obscen sau chiar momente de violenţă fizică faţă de alţi participanţi la trafic.

Fenomenul „road rade” este un nume generic pentru comportamentul agresiv sau stările de nervozitate ale şoferilor. Agresivitatea la volan se manifestă prin gesturi şi cuvinte obscene, insulte verbale, ameninţări sau un stil agresiv de a conduce, toate vizând fie alţi şoferi, fie alţi participanţi la trafic (pietoni, biciclişti, motociclişti, trotinetişti etc.).

Ce factori „declanşează” agresivitatea şoferilor?

Anumiţi factori contribuie adesea la apariţia incidentelor care implică „road rage” sau agresivitate la volan:

  • Întârzierile din trafic – aglomeraţia, semafoarele, căutarea unui loc de parcare sau aşteptarea pasagerilor reprezintă factori care pot creşte furia şoferilor, la fel ca întârzierile la o întâlnire sau la o programare
  • Anonimitatea – dacă şoferii simt că nu o să îi mai vadă pe ceilalţi şoferi din trafic, s-ar putea simţi mai confortabil să se comporte agresiv sau riscant
  • Percepţia că sunt mai presus decât alţii sau decât legea – unii şoferi consideră că legea nu li se aplică lor
  • Comportament învăţat sau dezvoltat dea lungul timpului – unii şoferi s-au învăţat să se comporte agresiv

 Surse: AAA, NHTSA, geico.com

Alţi factori psihologici care determină agresivitatea la volan includ şi:

  • Oamenii sunt fiinţe teritoriale, iar maşina proprie reprezintă o parte a acestui teritoriu, notează AAA.
  • Oamenii reacţionează mai puternic faţă de situaţiile negative comparativ cu situaţiile pozitive, arată cercetătorii de la Universitatea din Chicago. Să consideri că cineva ţi-a făcut un rău în trafic poate genera o reacţie mai puternică, din punct de vedere emoţional, decât dacă cineva şi-a manifestat generozitatea faţă de tine.
  • O parte din incidentele care implică agresivitatea la volan pot fi cauzate şi de „tulburarea explozivă intermitentă”. Criteriile de diagnostic pentru tulburarea explozivă intermitentă au în centrul atenţiei episoade de agresivitate care rezultă în răul altora şi care nu pot fi explicate mai bine de o tulburare mintală. În general, această tulburare determină reacţii cu mult exagerate peste evenimentele sociale care au declanșat aceste stări.

Surse: livescience.com, romedic.ro

Tu eşti agresiv la volan?

Mulţi dintre noi putem să fim agresivi la volan, fără să ne dăm seama de acest lucru. Pune-ţi următoarele întrebări:

  • Conduci în mod regulat peste limita de viteză sau forţezi de fiecare dată trecerea înainte de lumina roşie a semaforului pentru că te grăbeşti?
  • Mergi prea aproape de maşina din faţă sau dai flash-uri şoferului din faţă pentru că merge prea încet, în estimarea ta?
  • Claxonezi des?
  • Foloseşti gesturi obscene sau comunici în mod agresiv cu alţi şoferi?

Dacă ai răspuns da la una sau mai multe dintre aceste întrebări, există posibilitatea să fii un şofer predispus agresivităţii la volan.

Sursa: safemotorist.com

Poţi „cauza” agresivitatea altor şoferi?

Chiar dacă tu nu eşti o persoană agresivă la volan, poţi fi cauza furiei altor şoferi. Pune-ţi următoarele întrebări:

  • Foloseşti frecvent telefonul când eşti la volan? Sau conduci des în timp ce eşti distras de altceva?
  • Schimbi benzile sau întorci fără să semnalizezi?
  • Nu îţi verifici unghiul mort înainte de a schimba banda ca să fii sigur că nu tai calea altor şoferi?

Dacă ai răspuns afirmativ la una sau mai multe dintre aceste întrebări, s-ar putea să fii o persoană care generează atitudini agresive din partea altor şoferi.

Sursa: safemotorist.com

Statistici: Ce ştim despre agresivitatea la volan la nivel global (fenomenul „road rage”)

Conform unui studiu realizat de AAA Foundation for Traffic Safety, în Statele Unite există, în medie, peste 1.200 de incidente raportate anual care au fost generate de agresivitate la volan. Numărul acestora a crescut de-a lungul celor 6 ani în care s-a desfăşurat studiul.

Sursa: AAA

Factorii care „generează” comportamente agresive, citate adesea de şoferi, sunt: traficul aglomerat (mulţi şoferi răspund traficului aglomerat prin accelerare excesivă şi viteză excesivă, schimbarea haotică a benzilor sau prin agresivitate faţă de alţi şoferi, despre care consideră că îi „încurcă”), riscul de a întârzia (la muncă, la şcoală, la întâlniri sau programări). De asemenea, „anonimitatea” generată de ideea de a fi în maşină îi poate determina pe şoferi să se simtă mai puţin constrânşi de normele sociale.

Sursa: NHTSA

94% din toate accidentele din trafic sunt cauzate de erori ale şoferilor. Dintre aceste accidente, până la 33% ar putea fi atribuite comportamentelor asociate fenomenului „road rage”, precum manevre ilegale sau periculoase sau aprecierea eronată a intenţiilor altui şofer.

Sursa: National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA)

Conform psihologilor, persoanele agresive la volan nu îi percep pe ceilalţi participanţi la trafic drept indivizi. Un astfel de comportament încurajează fenomenul „road rage” şi severitatea acestuia, deoarece oamenii sunt mai atenţi atunci când acţiunile lor vizează alţi oameni, dar nu când acţiunile vizează „obiecte” sau „alte entităţi”.

Sursa: WebMD

Şoferii care manifestă un nivel mare de agresivitate la volan au fost implicaţi în de două ori mai multe accidente în simulările de condus. De asemenea, raportează mai multe evitări „la mustaţă” ale incidentelor din trafic şi primesc mai multe amenzi pentru depăşirea vitezei.

Sursa: American Pychological Association

O treime dintre şoferii europeni recunosc că, dacă şoferul din faţă îi enevează, conduc în mod deliberat prea aproape de el.

Sursa: sondaj realizat de Vinci Motorway Foundation

În SUA, incidentele de tip „road rage” identificate de autorităţi au crescut cu 500% în 10 ani (în perioada 2006 – 2015) şi continuă să crească.

Sursa: studiu NHTSA

Fenomenul agresivităţii este în creştere comparativ cu acum 5-10 ani, din cauza timpului mai lung petrecut în trafic. De asemenea, fenomenul este accentuat de caniculă şi vremea călduroasă de afară.

Sursa: Mark Wilson, profesor de psihologie la Universitatea Victoria din Wellington, newshub.co.nz

Episoadele de agresivitate în trafic sunt „contagioase”. Un şofer care conduce agresiv îi poate determina şi pe alţii să o facă.

Sursa: campanie ONU

Condusul se regăsește în top 10 activităţi pe care nu trebuie să le faci atunci când eşti nervos, arată un articol Time, care citează mai multe studii. Şoferii nervoşi sunt implicaţi în mai multe accidente, conform cercetătorilor, iar furia creează o stare de atac. Mai mult, furia creează o „viziune tunel” – şoferii nervoşi se uită doar înainte şi pot să nu vadă un pieton sau o altă maşină aflată în lateral.

Sursa: time.com

Instructorii auto şi studenţii lor sunt unele din principalele ţinte ale şoferilor agresivi în trafic. Conform unui studiu realizat în Marea Britanie, în 2019, 77% dintre instructorii auto se confruntă în mod repetat cu şoferi agresivi în trafic, iar 8% dintre cei care învăţau să conducă au renunţat din cauza agresivităţii din trafic cu care s-au confruntat.

Sursa: studiu realizat de asigurătorul britanic Young Marmalade

Agresivitatea la volan în România

Statistici

La nivelul Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, nu există o centralizare a accidentelor cauzate de conducerea agresivă a autovehiculelor pe drumurile publice.

Cu toate acestea, anumiţi factori consideraţi drept indicatori ai unui stil agresiv pot oferi o imagine asupra fenomenului. De exemplu, în anul 2019, la nivel național, pe fondul vitezei excesive (neregulamentară sau neadaptată la condițiile de drum), au fost înregistrate 1.485 de accidente rutiere grave, în urma cărora 356 de persoane au decedat și 1.586 au fost rănite grav.

Legislaţie

Din punct de vedere al agresivității în conducere, în momentul de față nu există temeiul legal pentru aplicarea sancțiunilor conducătorilor de autovehicule, dar s-au întreprins demersuri pentru modificarea legislației, în sensul sancționării unor astfel de fapte.

În privința comportamentului agresiv al participanților la trafic, menționăm că săvârșirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților la trafic sunt sancționate prin art. 102 alin. (1) pct. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În cazul în care un participant la trafic are cunoștință despre vreo situație considerată urgență ori este implicat într-un astfel de eveniment, poate apela numărul unic pentru apeluri de urgență 112*, ocazie cu care operatorul va prelua sesizarea şi, după caz, o va transmite structurilor specializate de intervenție sau va proceda la alertarea directă a echipajelor de intervenție în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme şi unitare pentru soluționarea urgenței.

* Numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Studiu realizat de Poliţia Română

În 2018, Poliţia Română a publicat rezultatele studiului „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” și analiza comparativă a datelor colectate și prelucrate în cele patru sondaje de opinie care au avut aceeași temă de cercetare, realizate în perioada 2008 – 2018. Una dintre temele studiului a vizat şi agresivitatea la volan.

Astfel, una dintre principalele observații privind agresiunile în trafic este aceea că șoferii români declară că, în ultimele 6 luni, s-au regăsit mai degrabă în ipostaza victimei decât a agresorului. Astfel, aproximativ trei sferturi dintre șoferii chestionați (71%) au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor. Acesta reprezintă, totodată, și comportamentul agresiv recunoscut cel mai des de către șoferi, urmat de gesturi amenințătoare sau obscene – 47% și de agresiuni verbale – 40%.

Bărbații, tinerii cu vârste până în 25 de ani și conducătorii unui autoturism cu o capacitate cilindrică de 2.000 cm3 sau mai mare sunt cei care declară că adoptă, în cea mai mare măsură, comportamente agresive îndreptate împotriva celorlalți participanți la trafic.

Analiza comparativă realizată pe perioada ultimilor 10 ani demonstrează, totuși, o scădere ușoară a comportamentelor agresive în trafic, atât din perspectiva victimelor, cât și a agresorilor.

La chestionarul din 2018, au răspuns 1.259 de conducători auto activi (care, în ultimele 6 luni, anterioare aplicării instrumentului de cercetare, au condus un autovehicul), prin intermediul anchetei sociologice telefonice cantitative (CATI).

Sursa: Poliţia Română, studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic”

Definirea agresivităţii la volan într-un proiect de lege din 2016

În 2016, o propunere de proiect legislativ prin care se urmărea sancţionarea agresivităţii la volan a fost depusă la Parlament pentru dezbatere.

Potrivit propunerii legislative, comportamentul agresiv a fost descris ca fiind „efectuarea în mod voluntar a unor acțiuni sau manevre excesive, prevăzute în prezenta lege, în timpul conducerii, de către un conducător de vehicul, neconforme cu regulile de circulație sau de conducere preventivă, prin care acesta stânjenește sau îi obligă pe ceilalți participanți la circulație să ia măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unui accident sau a nu periclita siguranța circulației.”

În total, în proiect au fost incluse o serie de 14 manevre interzise, care sunt considerate comportament agresiv în trafic:

  • deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulație, pe alta sau de pe un rând, pe altul, alternând din stânga, în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea de pe loc cu schimbarea succesivă și rapidă a treptelor de viteză, în mers, care determină patinarea excesivă în gol a roților motoare;
  • circulația cu viteză la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și pe lateral, în scopul vădit agresării sau intimidării acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în fața sa de a elibera banda de circulație;
  • conducerea unui moped sau a unei motociclete având în contact cu drumul numai una dintre roți;
  • circulația pe altă bandă decât prima bandă, pe drumul public cu mai mult de o bandă de circulație pe sens, cu viteză redusă nejustificat, de către conducătorul unui vehicul, împiedicând circulația regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa;
  • frânarea bruscă a vehiculului la revenirea în bandă, imediat după depășirea unui vehicul de natură a-l determina pe conducătorul acestuia să schimbe brusc direcția de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul;
  • efectuarea manevrei de mers înapoi cu spatele cu vehiculul în scopul agresării sau intimidării celorlalți participanți la circulație care se află în spatele său;
  • depășirea neregulamentară a unei coloane oprite, formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecție, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forță majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din față a coloanei;
  • circulația cu autovehiculul pe trotuar, în lungul acestuia;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • oprirea neregulamentară a vehiculului pe prima bandă, blocând deplasarea vehiculelor aflate în spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea roșie a luminii semaforului;
  • conducerea unui vehicul care poluează fonic, peste norma stabilită de reglementările în vigoare, din cauza eliminării amortizoarelor fonice din toba de eșapament sau a utilizării unor astfel de amortizoare neomologate.

Şoferii români şi agresivitatea la volan

Agresivitatea la volan creşte semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, alături de factori precum oboseală, neatenţie, alcool sau lipsă de experienţă.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Persoanele agresive la volan sunt, de obicei, acele persoane impulsive care au un temperament coleric şi manifestă competitivitate accentuată.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Vineri, la ora 17.45, este perioada din săptămână cu cel mai mare grad de agresivitate la volan din ţara noastră. Motivele? Se apropie weekendul si persoanele din trafic au acumulat toată oboseala şi tensiunile din timpul săptămânii.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Agresivitatea la volan este întreţinută de modul în care se comportă ceilalţi participanţi la trafic. Cu alte cuvinte, reprezintă o atitudine „contagioasă”.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Agresivitatea la volan are o frecvenţă mai mare la tineri. Aceştia se comportă agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Maşina pe care o conducem poate fi un factor care creşte agresivitatea la volan. Pentru unii şoferi, propria raportare la maşina pe care o conduc poate genera un comportament agresiv: simplul considerent că au o maşină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa altor participanţi la trafic.

Sursa: Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Bărbaţii au tendinţa de a fi mult mai agresivi în trafic decât femeile, neanticipând riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce, arată un studiu realizat de PsihoTrafiQ la care au participat şoferi români. 88% dintre bărbații de 18-25 de ani și 70% dintre bărbații de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini.

Sursa: „Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv”, realizat de Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic, iar tinerii au o propensiune către risc mai mare decât persoanele mature, explicațiile specialiștilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei, , arată un studiu realizat de PsihoTrafiQ la care au participat şoferi români.

Sursa: „Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv”, realizat de Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, psihotrafiq.ro

Cum îţi afectează agresivitatea abilităţile de condus?

Cercetările indică faptul că o stare de furie îţi afectează tensiunea arterială. De asemenea, furia îţi afectează abilitatea de a lua decizii şi de a gândi raţional. Prin urmare, eşti predispus la mai multe greşeli şi creşte riscul de a avea un accident rutier.

Sursa: Department of Motor Vehicles – dmv.ny.gov

Cum poate fi identificat un accident rutier care a fost generat de agresivitate la volan?

Deşi accidentele rezultate în urma agresivităţii la volan şi a unui stil de condus agresiv sunt greu de identificat, în 2009, AAA – American Automobile Association a încercat să găsească acele comportamente şi acţiuni care indică agresivitatea la volan, analizând date publicate de NHTSA în cadrul Fatal Accident Report System (FARS). Conform studiului AAA, agresivitatea la volan şi condusul agresiv au jucat un rol în 56% din accidentele soldate cu persoane decedate în SUA între anii 2003 – 2007, viteza excesivă fiind principalul factor în aceste cazuri. De asemenea, următoarele comportamente şi acţiuni au fost luate ca indicii că accidentele au fost cauzate şi de condusul agresiv:

  • Nepăstrarea distanţei corespunzătoare faţă de maşina din faţă
  • Schimbatul benzilor incorect sau în mod haotic
  • Condusul pe marginea drumullui, pe mijlocul drumului sau pe trotuar
  • Pătrunderea în zone interzise circulaţiei
  • Manevrarea maşinii într-un mod haotic, neglijent sau iresponsabil sau schimbarea vitezei în mod brusc
  • Neacordarea de prioritate
  • Nerespectarea semnelor de circulaţie sau a indicaţiilor poliţiştilor
  • Neobservarea atenţionărilor sau avertizărilor afişate de autovehicule
  • Condusul cu o viteză prea mare pentru condiţiile de carosabil sau de trafic
  • Implicarea în întreceri stradale/ curse cu alţi şoferi

Sursa: studiu AAA

Caracteristicile şoferilor agresivi

Conform unei analize realizate de psihologul american Jerry Deffenbacher, citată de American Psychological Association, şoferii care manifestă un grad mare de agresivitate la volan au următoarele caracteristici:

  • Au un stil de gândire agresiv şi ostil – Şoferii agresivi sunt mai critici şi îşi exprimă mai mult neîncrederea/ mirarea faţă de modul în care conduc alţi şoferi, comparativ cu conducătorii auto care au un nivel redus al furiei. De exemplu, sunt mai predispuşi la a-i insulta pe alţi şoferi sau a îşi exprima mirarea cu privire la stilul de condus al altora. De asemenea, au mai multe gânduri de răzbunare, uneori plănuind chiar şi moduri de a-i răni fizic.
  • Îşi asumă mai multe riscuri pe şosea – În general, şoferii care manifestă un nivel mare de agresivitate sunt predispuşi la un stil riscant de condus. În general, depăşesc limitele de viteză mult mai des decât ceilalţi – cu 15 – 30 km/h peste limită -, schimbă brusc benzile, nu respectă distanţa de siguranţă faţă de vehiculul din faţă sau intră în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului.
  • Se enervează mai repede şi sunt mai agresivi – Şoferii agresivi sunt mai predispuşi la următoarele comportamente: înjurături şi cuvinte obscene, insulte, ţipete adresate altor şoferi sau claxonarea excesivă. Se enervează cel puţin de 2 ori pe zi şi raportează minim 2 comportamente agresive pe zi. Prin comparaţie, şoferii care au un nivel de agresivitate scăzut se enervează mai puţin de o dată pe zi şi au, în medie, mai puţin de un comportament agresiv pe zi.
  • Sunt implicaţi în mai multe accidente – În simulările de condus din cadrul studiului, şoferii care au un nivel de agresivitate crescut au raportat de 2 ori mai multe accidente – fie prin coliziunea cu un alt vehicul, fie prin ieşirea de pe drum. De asemenea, au raportat mai multe evitări la limită ale unor accidente şi au primit mai multe amenzi pentru depăşirea vitezei legale. Cu toate acestea, ambele grupe de şoferi au raportat un număr egal de accidente grave (soldate cu victime sau răniţi grav).
  • Experimentează mai multe stări de impulsivitate, anxietate şi furie în general – Şoferii care raportează un nivel mare de agresivitate au o probabilitate mai mare să se urce la volan deja nervoşi, din cauza situaţiei şi stresului de acasă sau de la locul de muncă. În general, îşi exprimă furia deschis şi necontrolat şi reacţionează impusiv.

În cadrul studiului, psihologul subliniază că furia şoferilor nu se manifestă tot timpul când aceştia conduc, ci doar când întâlnesc anumite „triggers” (factori declanșatori) sau provocări. Practic, şoferii cu un nivel crescut de agresivitate percep anumite evenimente drept provocatoare şi frustrante.

Conform cercetătorului, metodele de relaxare (cum ar fi controlul respiraţiei), de relaxare cognitivă şi intervenţiile cognitiv-comportamentale pot contribui la reducerea agresivităţii.

Sursa: AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION

Share this post