Politeţea în trafic

Politeţea în trafic

Un șofer politicos, care îşi menţine calmul şi este respectuos faţă de ceilalţi participanţi la trafic, determină creşterea gradului de siguranță rutieră.

Aşa cum şi agresivitatea este „contagioasă”, şi politeţea este un comportament ce poate fi preluat şi de ceilalţi. Fii un exemplu pozitiv!

Cum poţi fi politicos în trafic? 

Fii calm la volan. Menţinerea unei atitudini politicoase începe, în primul rând, cu controlul emoţiilor. Atunci când te urci la volan, nu „lua cu tine” frustrările şi nervii de la muncă sau de acasă.

Respectă regulile de circulaţie. O bună parte din comportamentele nepotrivite şi frustrante din trafic pornesc de la nerespectarea regulilor de circulaţie.

Fii atent la drum atunci când eşti la volan. Nu lăsa nimic să îţi distragă atenţia. Nu folosi telefonul mobil când conduci şi nu te angaja în alte activităţi care nu au legătură cu condusul. 

Nu te plimba de pe o bandă pe cealaltă fără motiv. De asemenea, nu forţa intrarea pe bandă. 

Mulţumeşte întotdeauna şoferilor care te ajută în trafic.

Nu folosi claxonul şi flash-urile pentru a atrage atenţia şoferilor. Claxonul se foloseşte doar pentru semnalizarea unui pericol iminent.

Nu înjura şi nu face gesturi obscene. 

Semnalizează întotdeauna din timp manevra pe cre vrei să o efectuezi. 

Nu asculta muzică la volum maxim cu geamurile deschise. 

Nu depăşi o coloană de maşini oprită în trafic. Dincolo de politeţe, este un gest riscant şi pentru tine, deoarece vei fi obligat să forţezi reintrarea în coloană.

Când traficul este foarte aglomerat şi se circulă în coloană, cu viteză redusă, permite intrarea maşinilor de pe drumurile secundare pe un drum principal intens circulat aplicând, alternativ, „regula fermoarului”.

Fii preventiv. Ajută un conducător auto implicat într-o manevră periculoasă (depășire, reintrarea în coloană etc.), chiar dacă acesta a procedat greşit.

Fii răbdător cu maşinile de şcoală şi cu şoferii începători. Fiecare dintre noi a avut nevoie de timp ca să câştige experienţă. Nu claxona şi nu manifesta agresivitate faţă de ei.

Încetineşte în momentul în care traversezi o baltă, pentru a nu stropi pietonii care circulă pe trotuare.

Nu arunca gunoaie pe geam. Păstrează gunoiul în maşină până când îl poţi arunca la un coş, chiar dacă vorbim de resturi biodegradabile.

Nu ocupa banda a II-a dacă banda I este liberă. Nu circula pe banda a II-a la viteză mai mică decât cea legală atunci când banda I este liberă şi nu are gropi, denivelări sau alte obstacole.

Nu bloca intersecţia.

 

 

Share this post