Cum îţi controlezi furia la volan? Exerciţii de management al furiei
Indiferent de cât de calmi suntem de obicei, cu toţii ne enervăm câteodată. Important este să învăţăm să ne controlăm furia, în special atunci când conducem. Agresivitatea şi furia la volan ne pot pune în pericol atât pe noi, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.
Iată câteva tehnici de anger management care te pot ajuta să îţi controlezi emoţiile negative şi să rămâi #calmlavolan.
1. Învaţă să recunoşti semnele care îţi preced stările de nervozitate. Chiar dacă ţi se pare că furia te „cuprinde” dintr-o dată, există anumite semne care o preced.
APLICĂ LA VOLAN: Recunoaşte semnele care preced stările tale de nervozitate. Printre acestea pot fi: îţi bate inima mai repede, îţi arde faţa, îţi încleştezi pumnii, vezi roşu în faţa ochilor, transpiri, tremuri etc. De îndată ce le-ai observat, începe să iei măsuri preventive pentru a-ţi controla furia.
2. Controlează-ţi respiraţia. Când eşti furios, respiri mai repede şi mai superficial. Un mod foarte simplu de a te calma este să îţi încetineşti respiraţia şi să respiri mai adânc.
APLICĂ LA VOLAN: Trage încet aer pe nas, numărând rar până la 4. Expiră încet pe gură, numărând încet până la 8. Inspiră adânc, „din stomac” şi nu „din piept”. Concentrează-te pe aerul care intră şi iese din plămâni. Repetă de câteva ori, până când simţi că funcţionează.
3. Numără încet până la 10. Sau mai mult.
APLICĂ LA VOLAN: Dă-ţi timp să nu reacţionezi impulsiv. Numără încet, în gând, până la 10 sau chiar mai mult.
4. Relaxează-ţi muşchii pe rând. Tensiunea musculară este un alt semn că eşti într-o situaţie stresantă.
APLICĂ LA VOLAN: Încearcă o tehnică de relaxare progresivă a muşchilor. Acest lucru presupune încordarea şi relaxarea fiecărei grupe musculare, pe rând. Începe de la cap spre degetele de la picioare sau invers.
5. Imaginează-ţi că eşti calm. Să vizualizezi un loc relaxant te poate ajuta să îţi reduci starea de nervozitate.
APLICĂ LA VOLAN: Trage pe dreapta în siguranţă de îndată ce poţi face acest lucru. Închide ochii pentru câteva secunde şi imaginează-ţi un loc unde te simţi confortabil. Concentrează-te pe detalii: Ce sunete se aud acolo? Cum miroase? Gândeşte-te cât calm şi cât de bine te simţi în acel loc.
6. Fă mişcare. Exerciţiile fizice te pot ajuta să îţi reduci starea de nervozitate. Încearcă să faci mişcare în fiecare zi.
APLICĂ LA VOLAN: Trage pe dreapta în siguranţă de îndată ce poţi face acest lucru. Ieşi din maşină şi fă câţiva paşi.
7. Ascultă-l pe celălalt şi fii empatic. Încearcă să te pui în locul celuilalt pentru a avea o altă perspectivă asupra lucrurilor.
APLICĂ LA VOLAN: Nu întotdeauna şoferii ceilalţi „greşesc intenţionat”. Fii empatic faţă de celălalt: poate nu cunoaşte zona şi de aceea s-a încadrat greşit. Poate merge mai încet căutând o adresă. Adu-ţi aminte că s-a întâmplat ca şi tu să mai greşeşti la volan.
8. Apelează la umor. Umorul şi glumele sunt folosite adesea pentru a detensiona situaţiile complicate.
APLICĂ LA VOLAN: În loc să înjuri sau să claxonezi un şofer, gândeşte-te la o replică sarcastică. Spune-o cu voce tare, chiar dacă eşti singur în maşină. Sau găseşte o urare amuzantă pentru şoferul care te-a enervat, în loc de… obscenităţi. Forţează-te să zâmbeşti.
9. Schimbă-ţi modul de gândire. Furia poate face lucrurile să pară mai rele decât sunt de fapt. Încearcă să fii mai realist în loc să te laşi provocat de aceleaşi situaţii. Nu fi tentat să exagerezi.
APLICĂ LA VOLAN: Nu mai lăsa aceeaşi aglomeraţie din trafic să te enerveze de fiecare dată, de exemplu. Din păcate, momentan, nu există soluţii rapide pentru a scăpa de ea. Realizează că sunt zile în care este aglomerat. În loc să îi percepi pe ceilalţi şoferi drept duşmani, dă-ţi seama că sunteţi cu toţii în aceeaşi situaţie.
10. Creează-ţi un „kit de calmare”. Gândeşte-te la anumite obiecte – imagini, mirosuri – care te pot relaxa.
APLICĂ LA VOLAN: Lasă în maşină un ulei parfumat cu o aromă care te relaxează, o imagine care te ajută să te relaxezi, o loţiune de mâini sau o minge antistres. Foloseşte astfel de obicte când stai la semafor sau eşti blocat în trafic.
11. Ascultă muzică relaxantă sau recită o „mantra”.
APLICĂ LA VOLAN: Găseşte un cuvânt sau o frază care te ajută să te concentrezi şi să te relaxezi. „Sunt calm”, „Sunt bine”, „Calmează-te” sunt câteva exemple. Alternativ, ascultă melodii relaxante sau o muzică liniştitoare.
Surse: Healthline.com, MedicalNewsToday.com, Healthline.com, Skillsyouneed.com, Verywellmind.com, mayoclinic.org