Romania, 2020: 8.642 de accidente rutiere grave, in urma carora 1.864 de persoane au decedat si 8.125 au fost ranite grav 

Romania, 2020: 8.642 de accidente rutiere grave, in urma carora 1.864 de persoane au decedat si 8.125 au fost ranite grav 

 Chiar daca in 2020 au avut loc mai putine accidente pe soselele din Romania, gravitatea acestora nu a scazut, arata datele IGPR – Inspectoratul General al Politiei Romane. Astfel, „in ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere grave, in anul 2020 au fost inregistrate 6.272 de accidente, in urma carora au fost ranite grav 5.484 de persoane si 1.644 au decedat”, arata datele IGPR. 

Prin comparatie, in anul 2019, la nivel national, au fost inregistrate 8.642 de accidente rutiere grave, in urma carora 1.864 de persoane au decedat si 8.125 au fost ranite grav. Vorbim, asadar, de o reducere cu 27% a accidentelor rutiere grave din Romania in 2020, fata de 2019, dar o scadere cu doar 13% a numarului victimelor decedate in urma acestora. 

Care au fost principalele cauze ale accidentelor din Romania in 2020? 

Conform IGPR, principalele cauze care au condus la producerea accidentelor rutiere grave, in anul 2020, au fost nerespectarea regimului legal de viteza (17,3%), indisciplina pietonilor (17,3%), abaterile savarsite de biciclisti (11,8%), neacordarea prioritatii de trecere pietonilor (9,7%), respectiv neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor (8,2%). 

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezinta 64,3% din totalul accidentelor rutiere grave. Mai mult, cele cinci cauze mentionate anterior au generat 62% din totalul deceselor. 

Chiar si in conditiile scaderii numarului de accidente, vorbim, in continuare, de o medie de 9 persoane decedate la fiecare 2 zile in accidente rutiere in 2020. Prin urmare, cresterea sigurantei rutiere ramane, in continuare, o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. 

Romania a avut si in 2020 cea mai mare rata din UE a deceselor cauzate de accidentele rutiere 

Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2020, cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, nivel fiind totusi in scadere fata de 2019, cand a fost de 96 de morti, dar este cu mult peste media UE care a fost de 42 de decese la un milion de locuitori, arata datele publicate de Comisia Europeana. 

Aproximativ 18.800 de persoane si-au pierdut viata in urma unui accident rutier in cursul anului trecut in Uniunea Europeana, o scadere anuala fara precedent, de 17% fata de 2019. Cifrele Comisiei Europene arata ca un numar de 4.000 de vieti au fost crutate pe drumurile din UE in 2020 in comparatie cu anul 2019, 

„Cu aproape 4 000 de decese mai putin pe drumurile din UE in 2020, in comparatie cu 2019, drumurile noastre raman cele mai sigure din lume. Cu toate acestea, suntem in urma obiectivului nostru pentru ultimul deceniu si este necesara o actiune comuna pentru a impiedica o intoarcere la nivelurile anterioare pandemiei de COVID-19. In Strategia pentru o mobilitate sustenabila si inteligenta, ne-am reafirmat angajamentul de a pune in aplicare strategia UE privind siguranta rutiera si de a reduce aproape la zero numarul de decese pentru toate modurile de transport”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina VALEAN. 

Desi evolutia fara precedent constatata in 2020 a determinat anumite schimbari in clasamentul ratelor mortalitatii pe tari, cele mai sigure drumuri raman in Suedia (18 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori ), in timp ce Romania (cu 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) a inregistrat cea mai ridicata rata a mortalitatii in 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori. 

Potrivit cifrelor provizorii, 18 state membre au inregistrat o scadere record a numarului de accidente rutiere mortale in 2020. La nivelul UE, numarul deceselor a scazut in medie cu 17% fata de 2019, desi reducerea a fost departe de a fi uniforma, cele mai mari scaderi (de 20% sau mai mult) fiind observate in Belgia, Bulgaria, Danemarca, Spania, Franta, Croatia, Italia, Ungaria, Malta si Slovenia. In schimb, cinci state membre (Estonia, Irlanda, Letonia, Luxemburg si Finlanda) au inregistrat o crestere a numarului de decese, desi numarul acestora tinde sa fluctueze de la an la an in tarile mici. 

In Romania, scaderea a fost de 12%, de la 96 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori in anul 2019 pana la 85 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori in 2020. 

In 2020, a existat un singur accident rutier soldat cu deces in Liechtenstein (comparativ cu zero decese in 2010 si 2019). 

In cursul deceniului precedent, intre 2010 si 2020, numarul deceselor cauzate de accidente rutiere a scazut cu 36% in Uniunea Europeana, de la 67 pana la 42 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, o scadere care nu atinge obiectivul stabilit pentru deceniul respectiv, si anume reducerea cu 50% a numarului de decese. Cu toate acestea, cu 42 de accidente rutiere mortale la un milion de locuitori, UE ramane continentul cu cele mai sigure drumuri din lume. Cu titlu comparativ, media mondiala este de peste 180. 

In Romania, intre 2010 si 2020, numarul deceselor cauzate de accidente rutiere a scazut cu 31%, de la 117 la 85 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori. 

„Reducerea volumelor de trafic, ca urmare a pandemiei de COVID-19, a avut un impact clar, desi nemasurabil, asupra numarului de accidente rutiere mortale. Cu toate acestea, datele preliminare arata ca in SUA, de exemplu, numarul accidentelor mortale a crescut vertiginos in 2020, in pofida reducerii volumelor de trafic. Intr-adevar, statisticile inregistrate in unele tari ale UE indica, de asemenea, o crestere a comportamentelor mai riscante, in special excesul de viteza, in perioadele de restrictii de deplasare a persoanelor”, transmite Comisia Europeana. 

Mersul cu bicicleta a cunoscut o crestere semnificativa in popularitate si numeroase orase din intreaga lume au realocat (temporar) spatiu rutier ciclistilor si pietonilor. Aceasta evolutie incurajatoare poate avea un impact pozitiv considerabil asupra calitatii aerului si a schimbarilor climatice si, in acelasi timp, creeaza noi provocari in materie de siguranta rutiera. 

La nivelul UE, aproximativ 70% dintre accidentele rutiere mortale din zonele urbane implica participanti la trafic vulnerabili, printre care se numara pietonii, motociclistii si biciclistii. Abordarea sigurantei rutiere in mediul urban este, prin urmare, un domeniu-cheie de interes, iar Comisia doreste sa se asigure ca siguranta rutiera este luata in considerare in toate etapele planificarii mobilitatii urbane. Siguranta rutiera va fi un element important al noii initiative privind mobilitatea urbana care urmeaza sa fie prezentata de Comisie in cursul acestui an.

Share this post