ÎNCADRAREA CORECTĂ PE BANDĂ. SENSUL GIRATORIU

ÎNCADRAREA CORECTĂ PE BANDĂ. SENSUL GIRATORIU

Şoferii care schimbă brusc benzile au o probabilitate de 2,53 ori mai mare să fie implicaţi într-un accident decât ceilalţi. Şoferii care se uită în oglinzi şi pe fereastră înainte de a schimba banda au o probabilitate de a fi implicaţi în accident de 4,51 ori mai mică, respectiv 3,85 ori mai mică decât ceilalţi. – Sursa: Studiul „Factors affecting lane change crashes” – Mohamed Shawky, publicat în iulie 2020 – sciencedirect.com

Circulă pe banda 1

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură (banda 1). Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Cum circuli corect pe bandă?

1. În condiţii normale, poziţionează maşina pe mijocul benzii de circulaţie.

2. Evită să circuli prea aproape de trotuar, deoarece şoseaua este mai denivelată. De asemenea, poţi atinge accidental trotuarul.

3. Cu toate acestea, trebuie să te muţi mai aproape de trotuar/ dreapta benzii, dacă:

a) trebuie să faci loc traficului din sens opus pe o zonă de drum îngustă

b) trebuie să laşi un alt vehicul să te depăşească

c) faci loc unei motociclete când circulaţia este blocată

d) urmează să virezi la dreapta

Cum schimbi banda corect?

1. Anticipează din timp schimbarea benzii.

2. Verifică oglinzile pentru a vedea situaţia traficului din jur.

3. Verifică punctul orb cu o privire scurtă peste umăr prin fereastra din spate din direcţia în care vrei să te deplasezi – ca să te asiguri că acolo nu se află un motociclist sau un biciclist.

4. Semnalizează intenţia din timp

5. Schimbă banda doar atunci când este sigur să faci acest lucru.

Atenţie!

– Nu te plimba de pe o bandă pe alta fără motiv.

– Nu merge pe două benzi.

– Nu schimba brusc banda.

Cum se circulă corect în sensul giratoriu?

În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, 40 – 60% din numărul total de accidente au loc în intersecţii. – Sursa: Comisia Europeană

Atunci când este construită corect, o intersecţie de tip sens giratoriu este considerată probabil cea mai sigură intersecţie pentru autovehicule. Printr-o comparaţie cu toate tipurile de accidente, interecţiile controlate de un sens giratoriu au o rată a accidentelor semnificativ mai mică decât intrsecţiile controlate de semne de circulaţie sau semafoare. Chiar şi atunci când volumul de trafic este mai mare, sensurile giratorii au sub jumătate din rata de accidente înregistrată de intersecţiile controlate de semne şi indicatoare rutiere. – Sursa: „Guidelines for interestions and selections control” – Mainroads Western Australia

Cu toate acestea, sensurile giratorii cu mai multe benzi sunt considerate mai periculoase decât sensurile giratorii cu o singură bandă. În astfel de intersecţii, se înregistrează mai multe coliziuni decât în sensurile giratorii cu o singură bandă, cel mai probabil din cauza volumului de trafic mai mare. Date adunate din SUA şi Canada, citate în lucrarea „Solutions to driver errors at multi-lane roundabouts” au arătat că numărul de coliziuni din sensurile giratorii cu mai multe benzi este, adesea, mai mare decât anticipat şi chiar mai mare decât la intersecţii controlate de semne rutiere. Vestea bună este, însă, că accidentele soldate cu victime şi răniţi sunt aproape întotdeauna reduse prin introducerea de sensuri giratorii. Sensurile giratorii cu benzi multiple elimină unghiurile de impact la viteze mari care rănesc şi omoară şoferi, biciclişti sau pietoni în intersecţiile semnalizate. – Sursa: „Solutions to driver errors at multi-lane roundabouts”

Conucătorul unui vehicul este obligat să acorde prioritate când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de maşinile care circulă în interiorul acesteia.

Încadrarea corectă în sensul giratoriu cu două benzi şi 4 intrări/ ieşiri:

1. Şoferii care doresc să circule pe prima arteră la dreapta se vor angaja pe banda de lângă bordura trotuarului sau acostament.

2. Şoferii care doresc să circule pe direcția înainte se vor angaja pe oricare dintre cele 2 benzi.

3. Şoferii cei care doresc să circule la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda de lângă axul drumului.

Semnalizarea în sensul giratoriu

Legislația rutieră nu stabilește reguli speciale de semnalizare a schimbării direcției de mers pentru intersecțiile cu sens giratoriu. În aceste intersecții se va semnaliza ca în toate celelalte intersecții sau situații, fiecare schimbare a direcției de mers va fi semnalizată corespunzător. (art. 114 alin. 1 lit. g din Regulament și art 54 alin. 1 și 2 din OUG).

Recomandări:

1. Şoferii care doresc să circule pe prima arteră la dreapta vor semnaliza de la intrarea în intersecție și până la părăsirea ei, cu semnalizator dreapta, apropiindu-se cât mai mult de marginea din dreapta a intersecției, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula pe prima artera la dreapta.

2. Şoferii care doresc să circule pe direcția înainte nu vor semnaliza la intrarea in intersecție, dar vor semnaliza părăsirea intersecției, pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora de a părăsi intersecția.

3. Şoferii care doresc să circule la stânga sau cei care doresc să întoarcă vor semnaliza stânga la intrarea în intersecție, acest lucru îi va ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora da a circula la stânga sau de a întoarce, iar la părăsirea intersecției vor semnaliza cu semnalizatorul din dreapta, pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți la trafic să înțeleagă intenția acestora de a părăsi intersecția.

Surse: Codul rutier, şcoalarutieră.ro

Share this post