FOLOSIREA SISTEMULUI DE ILUMINARE ŞI VIZIBILITATEA – PRINCIPALELE ASPECTE

FOLOSIREA SISTEMULUI DE ILUMINARE ŞI VIZIBILITATEA – PRINCIPALELE ASPECTE

Luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă trebuie folosite obligatoriu ziua în circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E). Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.

Atenţie! Luminile de întâlnire şi cele de ceaţă se utilizează DOAR pe timp de ceaţă densă.

Nu uita! Foloseşte luminile de întâlnire atunci când plouă torenţial, ninge abundent ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum.

Foloseşte luminile de întâlnire în timpul zilei:

– când plouă, ninge sau în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum;

– pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E);

– seara, când începe să apună soarele, şi dimineaţa, până ce răsare soarele complet;

– în orice alt moment când nu e suficientă lumină pentru a vedea o persoană cu îmbrăcăminte închisă la culoare de la 100 m depărtare.

Luminile de avarie se folosesc:

  • când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;
  • când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;
  • când autovehiculul este remorcat.

Vizibilitatea pe timp de noapte

Atenţie! Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii sunt obligaţi ca, de la o distanţă de cel puţin 200 m, să folosească luminile de întâlnire şi să reducă viteza. De asemenea, când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă sa, este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.

Condusul pe timp de noapte e mult mai riscant decât cele pe timp de zi – riscurile includ atât o creştere a numărului de şoferi care conduc sub influenţa alcoolului şi a celor obosiţi, dar şi o lipsă de vizibilitate. O statistică a National Highway Traffic Safety Administration sugerează că ai o posibilitate de 3 ori mai mare să fii implicat într-un accident rutier fatal pe timp de noapte decât pe timp de zi.

 În România, conform Buletinului de Siguranţă Rutieră –  ediţia din 2019 -, care citează cifre din 2018, marea majoritate a accidentelor cu un singur vehicul au avut loc în timpul zilei (60% la lumina zilei, 6% în zori/amurg). Cu toate acestea, dintre accidentele produse pe timp de noapte, cele produse în absența iluminatului stradal (pe întuneric), deși au fost egale ca număr cu cele care au avut loc pe artere cu iluminat stradal în funcțiune au fost accidente cu consecințe mult mai grave, având în vedere indicele de mortalitate mai mare (33 de decese la 100 de accidente comparativ cu 20 de decese la 100 de accidente). De asemenea, accidentele produse în zori sau în amurg au înregistrat un număr mai mare de victime decedate raportat la numărul de accidente.

Când circuli pe timp de noapte:

1. Dacă din faţă vine o maşină cu faruri prea puternice – nu te uita direct în faruri, încetineşte şi menţine-ţi o poziţie sigură pe bandă privind către marcajul benzii sau spre marginea drumului, până când maşina a trecut:

2. Ai grijă ca parbrizul tău să fie curat – petele de mizerie pot scădea şi mai mult vizibilitatea pe timp de noapte;

3. Menţine led-urile de la instrumentele de bord şi orice alte lumini din interiorul habitaclului la un nivel cât mai mic – dacă este prea multă lumină în interiorul maşinii, pupilele tale se contractă şi îţi va fi greu să vezi drumul de afară, unde e întuneric;

4. Evită să conduci folosind ochelari cu lentile colorate – inclusiv lentile heliomate sau ochelarii „pentru condus noaptea”. Aceştia pot scădea vizibilitatea;

5. Ai grijă ca farurile şi stopurile să fie curate – curăţă mizeria de pe ele, pentru a te asigura că luminează la intensitatea optimă;

6. Ai grijă ca farurile să fie poziţionate corect – verifică acest lucru folosind manualul maşinii sau apelează la un service auto.

Surse: şcoalarutieră.ro; statistici National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA citate de caranddriver.com; Buletinul Siguranţei Rutiere – Raport Anual 2018, realizat de Direcţia Rutieră; transport.nsw.org;

Share this post