Despre depășire

Despre depășire

Material realizat de Costin TĂTUC, Consultant de siguranţă rutieră

constantin tatuc

Potrivit legii, depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat initial.

Atenţie! Nu constituie depășire cazul în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație, situația fiind denumită devansare.

Depășirea este una dintre cele mai riscante manevre efectuate în trafic, din cauza consecințelor foarte grave ale unui eventual impact frontal la viteze mari.

Cu toate acestea, manevra de depășire este frecvent întâlnită în traficul autohton, având în vedere că peste 90% din rețeua rutieră din Romania are câte o singură bandă de circulație pe sens, iar drumurile naționale străbat numeroase localități rurale, unde traficul de tranzit se suprapune celui local, în care se întâlnesc numeroase vehicule lente (biciclete, mopeduri, atelaje, utilaje agricole, etc.).

Depășirea este o acțiune complexă ce depinde de anumite condiții precum: viteza de deplasare și capacitatea de accelerație a vehiculului, starea meteo și a drumului, de vizibilitate, dar mai ales de  aptitudinile și experiența șoferului.

În aceste conditii, angajarea în efectuarea unei depășiri presupune un comportament responsabil și o judecată riguroasă în vederea analizării rapide și corecte a condițiilor legale și de trafic, astfel încât aceasta să se desfășoare în deplină siguranță.

De reţinut este faptul că depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit, cu excepția tramvaiului sau a vehiculului al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga, care se depășesc prin partea dreaptă. Tramvaiul aflat în mers poate fi depășit și pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între șina din dreapta și marginea trotuarului nu există spațiu suficient.

O depășire corectă și sigură necesită spațiu suficient pentru a accelera și pătrunde pe sensul opus, a trece de mașina din față și pentru a reveni apoi pe banda de circulație fără a jena pe cel depășit. De aceea este foarte important să informați partenerii de drum asupra intenției dvs. de a intra în depășire, respectând  întotdeauna algoritmul „asigurare temeinică, semnalizare din timp, începerea manevrei”.

Din punct de vedere practic, pentru a începe manevra de depășire, se poziționează vehiculul ceva mai aproape de axul drumului și de vehiculul din față, situație în care trebuie mărită vigilența întrucât crește riscul unei coliziuni față – spate sau al unui acroșaj lateral pe fondul nepăstrării distanței de siguranță în mers.

Asigurarea temeinică vizează câteva aspecte esenţiale: să nu vă aflați sub acțiunea vreunei restricții privind efectuarea acestei manevre (impusă de indicatoare sau marcaje), să aveți o bună vizibilitate, să aveți certitudinea că din sens opus nu vine nimic și să aveți suficient spațiu pentru a vă retrage după ce ați terminat manevra de depășire, respectiv că un alt vehicul din urma dvs. nu s-a angajat deja în efectuarea unei depăşiri. Atenţie! Este important să aveţi în vedere că nu este permisă depășirea limitei legale de viteză în timpul efectuării unei manevre de depășire, chiar dacă se recomandă ca aceasta să se realizeze într-un timp cât mai scurt.

Foarte important! Dacă vehiculul din față depășește, nu este cert că și dvs. puteți să-l urmați în condiții de siguranță, motiv pentru care trebuie vă să faceți propria evaluare a situației, ținând cont de faptul că ceea ce poate fi sigur pentru altul, poate fi un risc major pentru dvs.

De asemenea, niciodată nu ar trebui să încercați să depășiți două sau mai multe mașini dintr-o dată, întrucât, în asemenea situații, nu există certitudinea că veți avea loc pentru repliere, iar manevra se poate finaliza în siguranță și fără a provoca riscuri sau neplăceri unui alt utilizator de drum.

În timpul depasirii, pentru evitarea unui acrosaj, se va păstra o distanță laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit, iar în cazul depășirii unei biciclete legea recomandă ca această distanță să fie de minimum 1,5 m. Mai trebuie reţinut că nu este indicată folosirea claxonului pentru atenţionarea bicicliştilor sau a conducătorilor de atelaje, având în vedere faptul că atât oamenii, cât şi animalele se pot  speria şi pot reacţiona imprevizibil.

Revenirea pe banda de circulație se poate efectua în siguranță numai atunci când vedeți întreaga mașină depășită în oglinda retrovizoare centrală (interioară). Revenirea trebuie precedată obligatoriu de semnalizare.

Din rațiuni de siguranță, există obligații legale și pentru cei care conduc vehicule care sunt depășite, constând în interdicția de a mări viteza și cerința de a circula cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.

Share this post