DESPRE PRIORITATEA DE DREAPTA
Material realizat de Costin TĂTUC, Consultant de siguranţă rutieră
Potrivit legislatiei rutiere in vigoare, prioritatea de trecere reprezinta dreptul unui participant la trafic de a trece inaintea celorlalti participanti la trafic cu care se intersecteaza.
In acest sens, acordarea prioritatii este obligatia oricarui participant la trafic de a nu isi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea ii obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa isi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca.
Prioritatea de dreapta, denumita si prioritate generala, se aplica in intersectiile nedirijate si in toate cazurile de egalitate.
Astfel, cand doua vehicule se aproprie simultan de o intersectie, venind de pe drumuri publice de aceeasi categorie, pe care nu sunt instalate semafoare sau indicatoare de prioritate, vehiculele care vin dinspre dreapta au prioritate de trecere. De asemenea, in intersectile nedirijate, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
In situatii de egalitate, cand doua vehicule urmeaza sa se intalneasca intr-o intersectie dirijata prin indicatoare venind de pe doua drumuri unde sunt instalate indicatoare cu aceeasi semnificatie („Drum cu prioritate”, respectiv „Oprire” si/sau „Cedeaza trecerea”), cel care vine din dreapta are prioritate.
Trebuie subliniat faptul ca atunci cand doua vehicule se apropie simultan de o intersectie unul avand ”Cedeaza trecerea” iar celalalt ”Oprire” cel care vine din dreapta are prioritate de trecere indiferent pe care dintre aceste indicatoare le intalneste, pentru ca ambele sunt indicatoare de pierdere a prioritatii si sunt egele intre ele. Diferenta este data de locul in care se monteaza si obligatiile pe care le impun:
- Indicatorul ”Oprire” se monteaza in intersectiile lipsite de vizibilitate obligand conducatorii de vehicule sa opreasca, sa se asigure iar daca pe drumul cu prioritate circula vehicule sa le acorde prioritate;
- Indicatorul ”Cedeaza trecerea” se monteaza in intersectiile cu vizibilitate obligand conducatorii de vehicule sa reduca viteza, sa se asigure iar daca pe drumul cu prioritate nu circula alte vehicule pot sa-si continue deplasarea prin intersectie.
In intersectiile cu circulatie dirijata, conducătorul de vehicul este obligat sa respecte culoarea semaforului, semnificatia indicatoarelor sau indicaţiile ori semnalele poliţistul rutier. In astfel de intersectii regula prioritatii de dreapta se aplica numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
Exista insa si prioritate de stanga, care functioneaza in categoria intersectilor dirijate in care circulatia se desfasoara in sens giratoriu, semnalizate ca atare, unde vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie.
Despre oricare dintre tipurile si situatiile de acordare a prioritatii am vorbi, trebuie sa retinem ca acordarea prioritatii de trecere presupune, pe langa cunoasterea temeinica a normelor si semnalizarii rutiere, concentrarea atentiei si o buna capacitate de interpretare a vitezelor si distantelor, pentru ca multe dintre accidentele care se produc pe acest fond au la baza graba si neatentia. De aceea, justificarea folosita adesea de cei vinovati este ca au crezut ca aveau timp si/sau loc sa treaca.
Cu prioritatea nu este insa de glumit, atata timp cat neacordarea prioritatii de trecere a vehiculelor se afla intre primele 5 cauze generatoare ale accidentelor grave de circulatie la nivel national, iar legislatia o sanctioneaza aspru:
- cu 4-5 puncte amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, daca fapta nu a produs urmari;
- cu 6-8 puncte amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Desigur, exista si alte categorii de prioritate: fata de circulatia din sens invers (pe sectoare de drum ingustat), prioritatea de rampa (a vehiculului care urcă rampa fata de cel care coboara) si prioritatea speciala (acordata autovehiculelor cu regim prioritar aflate in misiune). Despre acestea insa vom vorbi intr-un alt material. Pana atunci, Fii treaz la volan!