Ce reguli rutiere incalca, in principal, conducatorii de trotinete, biciclistii sau motociclistii? Campania FII TREAZ LA VOLAN! revine in aceasta vara!

Ce reguli rutiere incalca, in principal, conducatorii de trotinete, biciclistii sau motociclistii? Campania FII TREAZ LA VOLAN! revine in aceasta vara!

Drumurile rutiere nu „apartin” doar soferilor. De la motociclisti pana la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu totii folosesc carosabilul, intr-o masura mai mare sau mai mica. Iar cel mai important este ca interactiunea dintre toti acesti participanti la trafic sa se desfasoare in siguranta, fara incidente, iar fiecare dintre ei sa respecte regulile de circulatie. Lucru care, din pacate, nu se intampla intotdeauna, dupa cum indica statisticile Inspectoratului General al Politiei Romane – IGPR, transmise la solicitarea APPA.

Cele mai incalcate reguli de catre utilizatorii de trotinete: neasigurarea la schimbarea directiei si neacordarea de prioritate

In anul 2021, au fost inregistrate 21 de accidente rutiere grave in care au fost implicati conducatorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora, arata datele IGPR. In urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducatori de trotinete au fost raniti grav.

Principalele reguli rutiere pe care le incalca conducatorii de trotinete sunt: neasigurarea la schimbarea directiei de mersneacordarea prioritatii, respectiv transportul pasagerilor pe trotinete.

Pe de alta parte, principala regula pe care conducatorii de autovehicule o incalca, in ceea ce priveste conducatorii de trotinete, este nepastrarea distantei laterale fata de acestia atunci cand ii depasesc.

Cele mai incalcate reguli de catre motociclisti: neasigurarea si mersul cu viteza excesiva

Anul trecut, au fost inregistrate 414 accidente rutiere grave in care au fost implicati motociclisti, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora. In urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motociclisti, iar 336 au fost raniti grav.

In general, principalele reguli rutiere pe care le incalca motociclistii sunt neasigurarea la schimbarea directiei de mers si viteza excesiva/neadaptata. De altfel, in 2021 au fost aplicate 684 de sanctiuni contraventionale motociclistilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie, respectiv 1.008 sanctiuni conducatorilor de mopede.

Pe de alta parte, principalele reguli pe care conducatorii de autovehicule le incalca, in ceea ce priveste motociclistii, sunt neasigurarea la schimbarea directiei de mers si neacordarea prioritatii.

Principalele reguli incalcate de biciclisti: neatentia la drum si consumul de alcool

In 2021 au fost inregistrate 584 de accidente rutiere grave in care au fost implicati biciclisti, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora, arata datele IGPR. In urma acestor accidente, au decedat 153 de biciclisti, iar 433 au fost raniti grav.

Principalele reguli rutiere pe care le incalca biciclistii sunt: neasigurarea la schimbarea directiei de mers, vizibilitatea redusa si consumul de alcool (mai ales in mediul rural). De altfel, anul trecut au fost aplicate 41.003 sanctiuni contraventionale biciclistilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie.

De cealalta parte, principala regula pe care conducatorii de autovehicule o incalca, in ceea ce priveste biciclistii, este nepastrarea distantei laterale.

Unii pietoni traverseaza neregulamentar

Anul trecut au fost inregistrate 1.748 de accidente rutiere grave in care au fost implicati pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovatia acestora. In urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni si 1.200 au fost raniti grav.

Principalele reguli pe care le incalca pietonii sunt: traversare neregulamentara si circulatia pe partea carosabila. De altfel, in anul 2021 au fost aplicate 73.006 de sanctiuni contraventionale pietonilor, pentru incalcarea regulilor de circulatie.

Imparte drumul. Fii #treazlavolan!

Dincolo de toate statisticile mentionate exista, din pacate, si toate regulile incalcate de soferi. In ansamblu, toate greselile participantilor la trafic au condus, anul trecut la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane si ranirea grava a altor 3.787.

Avand in vedere tot acest context, pentru al saptelea an consecutiv, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! revine cu sfaturi pentru participantii la trafic. In acest an, proiectul este construit in jurul temei „Imparte drumul!”, adresandu-se atat soferilor, cat si pietonilor, biciclistilor, motociclistilor si utilizatorilor de trotinete.

Astfel, in perioada 15 iulie – 30 septembrie 2022, toti participantii la trafic vor afla mai multe despre cum sa imparta drumul si de ce elemente de siguranta trebuie sa tina cont in interactiunea lor cu ceilalti.

Demersul „FII TREAZ LA VOLAN!” este initiat de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din RomaniaBAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

De asemenea, campania este realizata cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, LIFE IS HARD, CHIRIC & CHIRIC, ASIROM VIG, DESTINE Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GENERALI Romania, AUDATEX, IDEA Broker, INTER Broker, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, GLOBASIG Broker, DAW Management Broker, FABRICA de Asigurari, eClaims Assistance, ASISOFT, ROM Insurance, PRESTIGE Broker, MAXYGO Broker, DAUNE.expert, GARANTA Asigurari, HOBBIT Broker si FIVEPLUS.

Proiectul se desfasoara, de asemenea, cu sprijinul Asociatiei motoADN, Rebel in Romania si TATUC Serv Consulting.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro si AutoStiri.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.roFacebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.

Share this post