Interviu Laura RAICU

Laura RAICU este sofer de 13 ani si infrunta zi de zi traficul din capitala si nu numai. Este din categoria femeilor care nu se simt dezavantajate sau judicate cand sunt la volan, prin comparatie cu colegii barbati. Increderea in sine si atentia par a fi doua dintre ”armele” cu ajutorul carora femeile se pot pozitiona la egalitate cu barbatii in trafic.

1. De cati ani sunteti sofer?

Sunt ‘soferita’ 13 ani.

2. Cati km estimati ca ati parcurs pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?

Imi este destul de greu sa estimez. As putea spune ca am parcurs aproximativ 300.000 de km pana acum. Cea mai lunga calatorie pe care am facut-o este de aproximativ 800 km: Bucuresti- Budapesta

3. Care sunt principalele provocari ale unui sofer, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?

Printre principalele provocari de pana acum, as putea mentiona aglomeratia din Bucuresti, drumurile foarte proaste din Romania si lipsa autostrazilor.

In primul rand, este foarte greu pentru un incepator in Bucuresti. Se conduce haotic, iar soferii sunt foarte nervosi si needucati in trafic. Am avut noroc cu un sot rabdator care m-a invatat sa conduc cu atentie si corect, fara sa deranjez si sa fiu si incisiva in acelasi timp, ca sa fac fata haosului. Orele de condus facute cu instructorul nu imi par a fi suficiente pentru a te pregati in adevaratul sens al cuvantului pentru sofat.

De asemenea, starea drumurilor in Romania este mediocra. Chiar citeam acum ceva vreme ca, din pacate, drumurile din Romania sunt mai proaste decat in Tanzania si Zimbabwe. Comic si trist in acelasi timp, nu-i asa?

Despre lipsa autostrazilor nici nu mai doresc sa vorbesc. Stim cu totii cum este sa vrei sa ajungi la munte si sa faci intre 6 si 8 ore pe drum daca pleci la ora nepotrivita.

Nu am simtit ca am avut parte de provocari suplimentare doar pentru ca sunt femeie.

4. Ati simtit vreodata o reticenta din partea familiei/prietenilor/colegilor barbati fata de faptul ca sunteti sofer? Ati simtit ca ezita sa mearga cu dumneavoastra?

Nu, nicio reticenta si nicio ezitare!

5. Credeti ca sunt anumite calitati care recomanda o femeie pentru calitatea de sofer?

Cred ca sunt aceleasi care ar putea recomanda si un barbat. Atentia si respectul fata de cel de langa tine!

6. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?

Nu foarte des. Conduc destul de bine cat sa nu am parte de asa ceva!

Am avut 2 incidente in trafic, ambele din cauza celorlalti 2 soferi care, surpriza, erau barbati. Cand am mers la asigurator pentru constatare, prima intrebare a domnilor de acolo era daca eu sunt vinovata?

Pe femei le-as sfatui sa aiba mai multa incredere in ele si sa fie mai atente. De asemenea, sa invete sa parcheze cat se poate de bine.

7. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Poate sotii lor nu prea le lasa sa conduca, iar cand ies in trafic nu sunt atente si fac mai multe greseli. Si ar trebui sa invete sa conduca si cu viteza mai mare, sa nu mai ezite.

In plus, dupa ce isi iau carnetul, ar fi bine sa conduca langa un sofer cu experienta, care sa le arate unde gresesc si cum se procedeaza in anumite situatii. Dar sfatul acesta este valabil si pentru barbati.

8. Daca aveti o intamplare amuzanta din trafic, va rugam sa ne-o povestiti pe scurt.

Si acum rad de faptul ca la putin timp dupa ce mi am luat carnetul am plecat la parinti impreuna cu fratele meu, pe timp de iarna. El nu prea lasa alte persoane sa conduca atunci cand mergeam undeva si era si primul lui drum cu mine pe post de sofer. Cand am plecat, vremea era buna si a adormit in dreapta mea. La un moment dat, il trezeste zgomotul de zapada si gheata aruncate de tiruri pe parbriz si spune socat: „Doamne, ce o fi fost in capul meu de te-am lasat sa conduci cand tu abia ti-ai luat carnetul!” Iar raspunsul meu a fost: ” Nici eu nu stiu ce a fost in capul tau, dar bine ca ai dormit!”.