Interviu Cristina CONSTANTIN

Cristina CONSTANTIN dovedeste de 7 ani ca are locul ei bine marcat in lumea soferilor de camioane. Ambitie, un sot care a inteles-o si a sustinut-o si pasiunea pentru masini au facut-o sa aleaga drumul soferilor profesionisti pe care a parcurs deja 700.000 km fara evenimente.

1. Sunteti sofer profesionist de 7 ani! Cum ati ajuns sa alegeti aceasta meserie? Ce masini conduceti?

O perioada de cativa ani am lucrat la aceeasi firma de transport doar ca ma ocupam cu deconturile soferilor. Zi de zi camioanele erau in ochii mei, stranindu-mi treptat interesul

Concediile preferam sa mi le petrec in cursa cu sotul meu si astfel m-am indragostit de aceasta meserie. Stiam ca ma asteapta un drum greu, dar, cu multa ambitie, toate examenele le-am finalizat cu succes din prima incercare. Cateva luni am lucrat cu sotul meu in echipaj, care mi-a oferit toata atentia si sprijinul necesare pentru a practica aceasta meserie. Dupa cateva luni, m-am hotarat sa plec singura. Stiam ca voi avea o responsabilitate uriasa, dar pentru mine a fost provocarea vietii. Strabat Europa in lung si in lat la volanul unui camion marca Volvo FH, care este a doua casa pentru mine.

2. Care sunt principalele provocari ale unui sofer profesionist, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?

As putea sa spun ca fiecare zi reprezinta o provocare in aceasta meserie. Nicio zi nu seamana cu cealalta dar, in general, oricat de experimentati am fi, tot reprezinta o provocare sa livram prin munti, unde drumul este cat camionul, prin centrele oraselor mari sau sa ajungem in timp util la destinatie in ciuda traficului dens.

Principala provocare a fiecarei zile este sa termin ziua cu bine.

3. Ati simtit vreodata o reticenta din partea colegilor barbati fata de faptul ca sunteti sofer profesionist femeie?

Multi colegi – nu dintre cei care fac discriminari – spun ca e foarte greu pentru o femeie sa stea plecata in conditiile acestei meserii. Majoritatea ne compatimesc, dar eu spun ca fiecare persoana are caracter diferit si se adapteaza conditiilor mai repede si mai bine decat ar crede dansii!

4. Credeti ca sunt anumite calitati care recomanda o femeie pentru aceasta meserie?

Femeia, prin firea ei, este mai calma, mai atenta si mult mai politicoasa in trafic, iar toate acestea reprezinta un atu.

5. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?

Mi-am propus ca in fiecare zi si din fiecare experienta sa invat cate ceva si asta m-a ajutat sa dovedesc contrariul.

As sfatui fetele care „sunt trimise la bucatarie” sau sunt „neindemanatice” in opinia unora, sa inteleaga ca nu au nevoie de validarea nimanui. Sa creada cu adevarat in ele si in abilitatile lor.

6. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Acestea sunt niste idei preconcepute ale unor persoane care nu accepta ca noi, ca femei, le-am cam „invadat” teritoriul. Din fericire, este loc sub soare pentru fiecare si stim ca ideile fixe nu se schimba niciodata, asa ca incercam sa nu le luam in seama!

7. Cati kilometri estimati ca ati parcurs la volan pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?

De-a lungul timpului am parcurs in jur de 700.000 km, cu ajutorul lui Dumnezeu, fara evenimente.

Cea mai lunga cursa, a fost cu incarcare din zona Napoli si descarcare la Herning (Danemarca) – 2250 km.