Interviu Gabriela CARPOV

Sunt femei care nu numai ca fac fata stereotipurilor cu care se confrunta in trafic, dar ii invata si pe altii ce inseamna soferia. Gabriela CARPOV face asta de 22 de ani. Este instructor auto si in tot acest timp a vazut evoluand perceptia participantilor la trafic depre femeile la volan. Se pare ca suntem pe drumul cel bun.

1. Sunteti instructor auto de 22 de ani! Cum ati ajuns sa alegeti aceasta meserie?

Alegerea acestei meserii a fost o provocare prin care am dorit sa-mi dovedesc ca pot transmite si altor persoane placerea de a conduce. Primele lectii le-am dat fratelui meu, in poligon, cand nu eram inca instructor.

2. Care sunt principalele provocari ale unui instructor auto, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?

Principala provocare a unui instructor este chiar intalnirea cu fiecare elev nou. Da, au fost provocari suplimentare pentru ca a trebuit totdeauna sa dovedesc, elevilor dar si colegilor, ca sunt un profesionist.

3. Ati simtit vreodata o reticenta din partea elevilor barbati fata de faptul ca sunteti instructor auto femeie?

Paradoxal, din partea unor femei am simtit reticenta! Barbatii m-au acceptat mult mai usor!

4. Credeti ca sunt anumite calitati care recomanda o femeie pentru aceasta meserie de instructor auto?

Calitatile pentru o femeie instructor… mult curaj, „sange rece” si multa, multa rabdare!

5. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?

In ultimii ani, femeile sunt acceptate in trafic. Greseli pot face la volan atat femeile, cat si barbatii. Sfatul meu pentru soferite: Dovediti ca sunteti indemanatice, conduceti preventiv, ignorati rautatile!

6. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Sursa stereotipurilor privind femeia la volan: educatia, orgoliile si cred ca doar cei care nu respecta femeia in general sunt adeptii acestor practici.

7. Cati kilometri estimati ca ati parcurs la volan pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?

Oh, nu stiu exact, poate 400.000-450.000 de km. Cele mai lungi drumuri au fost Tulcea-Sibiu, Tulcea-Botosani.

8. Daca ar fi sa analizati modul in care erau femeile privite in trafic si in cariera de instructori auto acum 22 de ani si acum, care ar fi principalele diferente?

Acum 22 de ani:

  – soferita- ehh!

  – instructor auto- „Nu va rezista!”

  Acum: Ce multe soferite!

  Instructor auto: „Bravo!”