Interviu Mariana FERARU

Mariana FERARU este sofer de 16 ani si instructor auto de 4 ani. Are incredere in femei la volan si contribuie, prin munca ei de zi cu zi la cresterea de noi generatii de soferi mai atenti si mai responsabili. 

1. Sunteti instructor auto de 4 ani! Cum ati ajuns sa alegeti aceasta meserie?

Am ales aceasta meserie pentru ca imi ofera libertatea de a decide singura programul. Avand copii mici, ma ajuta mult .

2. Care sunt principalele provocari ale unui instructor auto, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?

Principalele provocari ale unui instructor femeie ar fi ca tot timpul trebuie sa fii in garda.Trebuie sa demonstrezi ca poti si ca femeie. E greu ,dar nu imposibil.

3. Ati simtit vreodata o reticenta din partea elevilor barbati fata de faptul ca sunteti instructor auto femeie?

Da, din pacate s-a simtit aceasta reticenta din parte elevilor barbati. Din pacate, in Romania, mentitatea multora e inca inapoiata si femeia este de multe ori asociata cu cratita.

4. Credeti ca sunt anumite calitati ce recomanda o femeie pentru aceasta meserie de instructor auto?

Calitatile unui femei ca instructor ar fi acelea ca suntem mult mai responsabile in trafic si mult mai atente la detalii. Sunt calitati pe care multi dintre barbati nu le au.

De asemenea, stiu ca a fost facut un studiu in SUA care arata ca elevii care au luat carnetul cu o femeie instructor au mai putine sau deloc accidente in comparatie cu un sofer care a facut scoala cu un barbat instructor. Poate pentru ca noi, femeile, vrem perfectiune…

5. Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?

Ignor, ignor total…

6. Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Mentalitatea ….educatia e singura care ne poate scoate din asta.

7. Cati kilometri estimati ca ati parcurs la volan pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?

Am permis de 16 ani…merg zi de zi cu masina …asadar…destul de multi.

Cea mai lunga calatorie a fost o saptamana intreaga prin tara, in concediu…

8. Aveti permis pentru toate categoriile. Care este cea care va este cea mai draga?

Cea mai draga categorie imi este C, desi nu conduc foarte des. Meseria si nevoile zilnice fac sa ma rezum zi de zi la B.