Interviu Ramona Bratosin

Ramona Bratosin este Director Operatiuni in cadrul GARANTA Asigurari si sofer de 21 de ani. Nu neaga existenta stereotipurilor referitoare la prezenta femeilor in trafic, insa spune ca acestea pot fi contracarate cu increderea in fortele proprii, acumularea unui numar cat mai mare de kilometri parcursi si cu o atitudine concilianta fata de ceilalti participanti la trafic.

1.     De cati ani sunteti sofer?

Permisul de conducere il detin de 21 ani.

2.     Cati km estimati ca ati parcurs pana acum? Care a fost cea mai lunga calatorie auto pe care ati parcurs-o?

Aproximativ 200.000 km iar distanta cea mai lunga parcursa la volan a fost de 1.200 km. 

3.     Care sunt principalele provocari ale unui sofer, in general? Considerati ca ati avut parte de provocari suplimentare pentru ca sunteti femeie si, daca da, care au fost acestea?

Ca si oamenii, soferii sunt diferiti, experienta si vechimea in trafic isi spun cuvantul. Performantele masinii detinute, bunul simt sau zona in care suntem nevoiti sa conducem au un impact asupra provocarilor la care sunt expusi in general soferii, acelea de a face fata cu rabdare traficului unui oras aglomerat si orelor de varf, locurilor de parcare limitate sau regulilor pe care unii le respecta, altii mai putin. Am resimtit stereotipurile “femeie la volan”, insa nu intodeauna au avut o conotatie negativa.

4.     Ati simtit vreodata o reticenta din partea familiei/prietenilor/colegilor barbati fata de faptul ca sunteti sofer? Ati simtit ca ezita sa mearga cu dumneavoastra?

Nu, nu am avut asemenea experiente, insa acest lucru tine in general de imprejurari. De exemplu, in situatiile in care era de ales intre sofer femeie sau sofer barbat, balanta a inclinat pentru soferul barbat.

5.     Credeti ca sunt anumite calitati care recomanda o femeie pentru calitatea de sofer?

Per ansamblu, calitatile pe care femeile sofer le au spre deosebire de barbati ar fi rabdarea in trafic, respectul fata de participantii la trafic si respectarea intr-o masura mai mare a regulilor de circulatie.

6.     Cat de des va confruntati cu stereotipuri privind femeile la volan? Ce sfaturi aveti pentru soferitele care se confrunta, la randul lor, cu astfel de stereotipuri?

Destul de rar in prezent, deoarece experienta ca sofer a crescut de-a lungul anilor. Increderea in sine, numarul de kilometri parcursi, sau atitudinea concilianta pot fi de folos in fata acestor stereotipuri. Siguranta in trafic trebuie sa fie primordiala pentru ele, dar si pentru ceilalti participanti la trafic. 

7.     Care credeti ca este sursa acestor stereotipuri si ce putem face pentru a le combate?

Cand conduci bine si nu deranjezi alti participanti la trafic, treci neobservat pe sosea. In evidenta iese un sofer care face greseli in trafic, de aceea buna conduita la volan va elimina posibilele stereotipuri, mai ales ca numarul soferilor femei a crescut foarte mult in comparatie cu cel de acum 10-15 ani.